söndag 10 oktober 2010

Självmordsbombare dömd till 10 års fängelse

TERRORISM En domstol i Rysslands huvudstad Moskva dömde nyligen en tjetjensk terrorist till tio års fängelse med sträng regim. Den dömde, Turko Batajev, har suttit i fängsligt förvar sen ifjol höstas, enligt ryska Izvestija. Den dömde är tjetjensk medborgare och anklagades för att förbereda en självmordsbombning i staden Moskva. Emellertid hittades spår till dådet då en halvbror till den dömde likviderades av ryska säkerhetsstyrkor i Tjetjenien dagarna före dådet. Den dömde hade i sin ägo bl.a trettio kilo sprängmedel och självmordsvästar.

Det var den fjärde september förra året som Turko Batajev anhölls misstänkt för att planera en självmordsbombning i Moskva. Tid och rum för dådet var satt till staden Moskvas egen dag den femte september. Myndigheterna fick upp spåret till planerna då en halvbror till den dömde stupade i en strid med säkerhetsstyrkor, påstår Izvestija. Det var i en by utanför den tjetjenska staden Gudermes som polisen stoppade en bil för rutinkontroll. Föraren vägrade lämna bilen och öppnade istället eld och han likviderades av motelden. Föraren var gerillasoldaten Beksjan Ospanov och vid undersökning hittade man detonatorer, sprängmedel och en tågbiljett till Moskva.

Domstolen gick helt på statsåklagarens linje och den 23-årige Batajev dömdes till tio års fängelse med sträng regim. Dessutom kom det fram att det var tänkt att den likviderade halvbrodern skulle genomföra sitt självmordsuppdrag den sjunde september, också det i Moskva.

Kämpe förde med sig bombväst till Moskva (ryska).
Domen framför till den åtalade Grozny-bon (ryska).

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt