söndag 6 februari 2011

Ensamkommande polisanmälda för narkotikabruk

TRANSITBOENDE I Trelleborgs kommun finns tre boenden, i Norra Åby, Beddingestrand och Dalköpinge. På varje boende finns 20 platser med möjlighet använda upp till 30 platser. Under året som gått har man i genomsnitt haft en beläggning på cirka 20 ensamkommande per boende. Det är ökända Attendo Care som driver dessa. Transitboendet i Dalköpinge är ett gammalt pensionat man hyr in sig hos i på uppdrag av Malmö stad. Och här har man haft fullt upp med kriminella ensamkommande.

I oktober var en av de ensamkommande, en påstådd 16-åring, "upprörd" av okänd anledning. Så han gick in på sitt rum och startade flera småbränder. Personalen kunde snabbt släcka elden utan att tillkalla räddningstjänst. Polisen grep sedan den ensamkommande och han anhölls misstänkt för mordbrand. Attendos informationschef tillika socialdemokraten Jonas Morian vägrade berätta om bakgrunden men passade på att köra några floskler:

"flyktingbarnen generellt lever i en pressad situation"

"De har ofta varit med om väldigt otäcka, traumatiska saker, de är långt hemifrån och känner stor osäkerhet kring vad som händer med deras anhöriga. De utvecklar också vänskapsband till andra boende som också har det jobbigt. Det är en väldigt pressad situation de har och ibland tar det sig lite våldsamma uttryck"

Polisen fick även ta sig an ett annat brott. Ytterligare en ensamkommande, en påstådd 17-åring, misstänktes för att ha slagit sönder ett fönster, en tv-apparat, och delar av taket i sitt rum. Så långt oktober 2010.

Narkotikabrott

Häromdagen reagerade personalen på att tre av de ensamkommande ”luktade konstigt”. De ringde till polisen – och nu är trion polisanmälda misstänkta för narkotikabruk (ringa narkotikabrott).  Socialtjänsten i Malmö avgör vad som ska ske med trion. Verksamhetschefen Betim Jahiri säger samtidigt att man inte haft dessa problem innan med narkotika.

Nej men väl med ovan mordbrand och skadegörelse…

Trelleborgs Allehanda nämner för övrigt bara ordet transitboende vilket är den enda ledtråden till att det handlar om ensamkommande.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt