söndag 23 januari 2011

Mattias Gardell om muslimhatet

ISLAM Journalisten bakom bland annat uppståndelsen med den muslimska kvinnan i Tomelilla som trakasserades av ett lokalt tonårsgäng, vilket orsakade rabalder utav sällan skådat slag, är tillbaka med en ny artikel där han frågar sig hur man ska förstå hatet mot muslimerna som finns i vårt samhälle; varifrån det kommer och om det ökar. Till hjälp tar Niklas Orrenius den inte fullt så förtroendeingivande Mattias Gardell, professor i religionshistoria, som säger sig vara pessimistisk på kort sikt men tror att framtiden kan bringa en ökad tolerans.

Enligt Gardell behövde västvärlden en ny fiende efter kommunismens fall och kalla krigets slut, en roll som muslimer fick iklä sig. I november släppte han en boken ”Islamofobi” där han försöker förklara de bakomliggande orsakerna till de påstådda antimuslimska stämningar som just nu sveper över västvärlden.

– Det finns en sorts frampiskad antimuslimsk stämning i vårt samhälle, som hårdast drabbar "synliga" muslimer: män med fotsida kaftaner och kvinnor med slöja.

Bakom hatet står enligt Gardell bland annat politiker, media och Hollywoodproducenter. Han talar också om medborgare som ser sig som försvarare av det goda.

– De ser sig som försvarare av jämlikhet och yttrandefrihet. Men då ska man komma ihåg att det är i godhetens namn som de hemskaste övergreppen begåtts. Först i efterhand ser man det tydligt.

Han drar paralleller till Nazityskland.

– Den ansågs stå för modernitet, för en framåtriktad vi-anda. Judarna var de som ansågs hota samhället då. De sågs som en cancersvulst på en annars frisk samhällskropp.

Samtidigt som han talar om det flummiga begreppet ”muslimhat” är det ändå okej att ogilla slöjor och kritisera religioner.

– Självklart. Alla mussar jag umgås med kritiserar religionstolkningar hela tiden. Det måste man få göra. Tycker du illa om salafister [extrema fundamentalister som vill upprätta en global islamisk stat, Sydsvenskans anmärkning] som tvingar kvinnor att klä sig i slöja? Säg det! Självklart.

SDS

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt