torsdag 27 januari 2011

Moskvabombare identifierad

RYSSLAND Självmordsbombaren på Domodedovo-flygplatsen i Moskva, som dödade 34 och skadade drygt 100 människor, sägs ha identifierats. Dessutom har flera lägre polischefer sparkats.

Källor i Moskva uppger för nyhetsbyrån Interfax att gärningsmannen preliminärt identifierats som en person från Nordkaukasus och en fantombild har skickats ut till myndigheter i området för bekräftelse. Tidigare har det spekulerats i att dådet skulle utförts av två personer. Samtliga 34 dödsoffer har identifierats.

President Dmitrij Medvedev skriver i en order till högste polischefen, inrikesminister Rasjid Nurgalijev, att transportpolisen i landet ska ”skakas om” med anledning av attentatet och efterlyser ett effektivare varningssystem på flygplatser, tunnelbanor och järnvägsstationer.

Kritik riktas även mot säkerhetstjänsten FSB.

- Huvudanledningen till den här tragedin anser jag vara oansvarigheten, korruptionen och slappheten – och slappheten härrör från avsaknaden av personligt ansvar, sade det ryska överhusets talman, Sergej Mironov, till nyhetsbyrån Ria.

- Hur kommer det sig att USA efter 11 september-dåden inte drabbats av en enda terrorattack medan de hos oss fortsätter med skrämmande regelbundenhet? frågade sig Mironov.

Bland annat har såväl chefen för transportpolisen i det centrala federala distriktet som polischefen på Domodedovo-flygplatsen samt två av hans biträdande chefer sparkats.

Medvedev har gett regeringen två veckor på sig att lägga fram förslag på hur säkerhetskontrollen av passagerare på landets flygplatser kan förbättras.

SvD · PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt