tisdag 15 september 2009

Adaktusson - Efter Israelkrisen: "Regeringen oärlig" - Del 1-2När Israel/Aftonbladet-debatten rasade som värst hävdade både statsministern och utrikesministern att grundlagen hindrade dem från att recensera Aftonbladets artikel. "Det är oärligt av regeringen", säger en av flera experter som Adaktusson har träffat.

Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt hävdade konsekvent under Israel/Aftonbladet-debatten att de omöjligen kunde recensera Aftonbladets publicering eftersom detta skulle bryta mot svensk grundlag. Media köpte argumentet med hull och hår. Men stämmer det? Inte alls om vi ska tro sakkunniga jurister.

Adaktusson har talat med en docent i juridik som säger att det är helt felaktigt att referera till grundlagen eftersom ministrarna har samma yttrandefrihet som alla andra. Regeringen duckar alltså för en politiskt känslig debatt och gömmer sig felaktigt bakom juridiken. Docenten tycker att det är beklagligt.

Ulf Petäjä, professor i statsvetenskap och yttrandefrihet säger samma sak:
- Det är oärligt av regeringen att blanda in juridik.

Adaktusson granskar även Carl Bildts tidigare duster med media där han aldrig dragit sig för att till exempel kalla SVT:s journalistik om sig själv för lögnaktig. Vidare har han bråkat med TV4, Ekot och Aftonbladet. Och inte sällan kommenterar han medias tillkortakommanden på sin blogg.

Gäst i studion: Flemming Rose, kulturredaktör för Jyllands-posten.

http://www.tv8.se/adaktusson/efter-is...

Sändes: 2009-09-04