tisdag 8 september 2009

Ny stenkastning mot brandbil i UppsalaStenattacker mot poliser och brandmän
När räddningstjänsten hade bekämpat en bilbrand i Stenhagen sent på måndagskvällen kastade ungdomar sten på brandbilen så att en bilruta krossades.
Senare attackerades även poliser med sten och tårgas.

- Att bli utsatt för stenkastning är direkt farligt och stenen det handlar om är gatusten. Det är synnerligen allvarligt när räddningstjänsten utsätts för stenkastning. Polisen har viss skyddsutrustning, men inte räddningstjänsten, säger polisens presstalesman Christer Nordström om händelsen.

Attacken mot brandbilen kom när räddningsstyrkan var på väg från platsen. Händelsen utspelade sig strax före klockan 22 på kvällen.

En grupp på ett mellan trettio och fyrtio ungdomar, varav flera var maskerade, befann sig ute i Stenhagen och bråkade när polispatruller kom till platsen. Vid flera tillfällen utsattes poliserna för stenkastning.

En polisman skadades när en person slängde tårgas mot polisbilen. Efter att ha sköljt ögonen är han dock åter vid god hälsa. Flera poliser blev påverkade av tårgasen, men ingen blev allvarligt skadad.

Under kvällen och natten har totalt två bilar brunnit och en har slagits sönder. Dessutom har däck och annan bråte brunnit ute på gatan. Räddningstjänst på plats angreps med sten när de försökte släcka bränderna och polis fick skydda räddningspersonalen.

Efter händelserna sökte polisen i området och hittade bland annat en uppsättning gatusten och påkar. Ett antal ungdomar identifierades, varav merparten bor i området. Polis besökte också föräldrar till flera av ungdomarna.

Vid tvåtiden rapporterade Uppsalapolisen att det var lugnt i området. Då hade en person född 1990 gripits misstänkt för våldsamt upplopp alternativt försök till misshandel. Han har nu anhållits.

Polisen sammanfattar och rubricerar nattens händelser Stenhagen som våldsamt upplopp.

På tisdagsmorgonen möter UNT:s reporter en förbipasserande person som kommenterar händelsen så här:
- Det var väldigt livat under natten. Man är ju ensam och maktlös när första bilen brinner och inte ens polisen har kommit.

http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=77-AV_ID=953133,00.html?from=puff

Sändes: 2009-09-07