lördag 13 februari 2010

Få kommuner vill ta emot ensamkommande invandrarungdomar

Video:



Mer än 300 ensamma flyktingbarn bor idag på tillfälliga boenden i Malmö i väntan på att andra kommuner ska ta emot dem. Men många av barnen kommer aldrig vidare eftersom alldeles för få kommuner ännu vill ta emot barnen.

-Vi får signaler från Migrationsverket att upp till 130 barn snart får uppehållstillstånd medan de fortfarande bor kvar i Malmö, säger Katrin Stjernfelt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

Femtonåriga Atiqollah Eshaqi kom till Malmö i mitten av oktober efter en halvårslång flykt från kriget i Afghanistan. För två dagar sen fick han sitt permanenta uppehållstillstånd från Migrationsverket.

-Jag är lättad och glad, men samtidigt orolig för mina kamrater som ännu väntar på besked från Migrationsverket.

Tanken är att alla ensamkommande flyktingbarn ska placeras i korttidsboenden i ankomstkommuner som Malmö. Därifrån ska de sen snabbt slussas vidare till andra kommuner som kan erbjuda mer permanenta bostäder. Men i praktiken fungerar det inte. Många barn blir kvar i ankomstkommunerna så länge att deras uppehållstillstånd hinner komma. Därmed blir de automatiskt folkbokförda i ankomstkommunen.

I Malmö bor just nu 300 ensamma flyktingbarn och 130 av dem har varit i Malmö i mer än tre månader. Under den senaste veckan har nu sex av dessa barn fått permanenta uppehållstillstånd, PUT, trots att de ännu inte tilldelats en ny bostadsort.

- Och vi får signaler om att ytterligare upp till 130 barn i Malmö inom en snar framtid får sina tillstånd, berättar Katrin Stjernfelt Jammeh (S), kommunalråd.

Hon påpekar att när Malmö accepterade att bli ankomstkommun var läget helt annorlunda.
-Vi skulle ta emot ett fåtal barn under någon vecka. Idag har vi 300 ensamma barn varav många har varit här länge.

-Fler kommuner måste ta emot barnen. Det blev en debatt i samband med att Vellinge fick ett boende. Men sen har det blivit väldigt tyst. Var är alla platserna?

Malmö behöver nu sannolikt ordna fram ett hundratal permanenta bostäder. Det är inte lämpligt att låta barnen bo kvar för länge på olika korttidsboenden, som det omdiskuterade vandrarhemmet i Hököpinge i Vellinge.

- Det är inte bra för språkutvecklingen att bo tillsamman med många som talar det egna språket, påpekar Lene Cordes, chef för barn och familjeomsorgen i Malmö. Det är bättre om de bor i mindre boenden.
Atiqollah har hört mycket om Malmö under sina tre månader på korttidsboende i Västra Hamnen. Men just nu är han mest glad för att kunna börja sitt nya, svenska liv.

-Nu blir det också lättare att lära sig svenska. Jag har haft så mycket oro innan att det har varit svårt att lära sig.

http://svt.se/2.33782/1.1885256/fa_ko...

Sändes: 2010-02-11