söndag 21 februari 2010

Rosengårdslärare rädda för hot och våld

Video:



I fyra av Rosengårds skolor i Malmö beskrivs läget som akut av huvudskyddsombudet och Lärarnas riksförbund.

Oron bland elever och lärare på Apelgård-, Rosengård-, Värner Rydén- och Örtagårdsskolan har nu resulterat i en anmälan till Malmö Stad med direkta krav på åtgärder.

- Hot och våld har ökat. Varken elever eller personal trivs. De är oroliga. Varför har vi elever i skolan? Jo, för att ge dem kunskap. Det får de bara i en lugn och behaglig miljö, säger Ibrahim Özbek, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund.

Kameraövervakning i korridorerna, ett nytt skoldaghem för yngre elever, fler kuratorer och fyrtio nya lärartjänster krävs, menar förbundet.

- I kristider drabbas de svaga i skolan mest. Vår stadsdel har sin specifika anledning och minsta personalminskning drabbar undervisningen, menar Özbek.

Barn- och ungdomschefen på Rosengårds stadsdelsförvaltning, Jytte Lindborg, välkomnar anmälan och har bjudit in till ett första möte.

- Jag tar de önskemålen på allra största allvar. Jag tycker att det är bra att skyddsombudet reagerar om det är så att man upplever att man har en arbetsmiljö som man inte kan ta ansvar för, säger hon.

- Och tio nya lärare per skola, hur ska ni lösa det?

- Det kan man lösa genom att se över organisationen. Det är där man får börja, menar Lindborg.

-Jag har stora förhoppningar. Vi vill bara att våra elever ska gagnas, avslutar Ibrahim Özbek.

Sändes: 2010-02-18