fredag 12 mars 2010

Märkligt riksdagsbeslut hyllas av Jimmie Åkesson.

Video:



Att erkänna ett folkmord - i riksdagen - måste nu öppna dörren för att erkänna en hel rad andra folkmord under historiens gång i olika delar av världen. Bara Afrika har väl hundratals folkmord ägt rum med många miljoner offer. Ska alla dessa folkmord också erkännas av Sveriges rikdag?

Faktum är att riksdagens politiker saknar egen kompetens att avgöra folkmordfrågor och borde överlåta det åt det expertis som har kompetensen att göra sådana bedömningar.

Effekten av erkännandet har däremot sina poäng. Att den turkiska regeringen blev irriterad och talade om försämrade relationer är bara logiskt eftersom Turkiet tillvaratar sina nationella intressen och värnar om sin egen historia, till skillnad från Sverige och många andra europeiska länder. De står upp för sin politik även om vi av flera goda skäl borde ogilla den.

De som hoppas på att Turkiets ilska över beslutet skulle kunna störa förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap hoppas nog på för mycket. EU-vännerna kommer att fortsätta att göra vad de kan för att få in Turkiet i EU och turkarna kommer att fortsätta att anpassa sig till de krav EU ställer, även om det är en bit kvar vilket nu står alldeles klart.

En annan olustig konsekvens av riksdagens beslut är att Sverigedemokraterna partiledare anser att det var rätt av riksdagen att erkänna detta folkmord. Det måste också betyda att han i konsekvensens namn öppnat dörren för att erkänna, fördöma eller förkasta en hel rad folkmord ute i världen istället för att låta historiker avgöra historiska händelser.

JIMMIE ÅKESSON HAR DEN SENASTE TIDEN GJORT FLERA MÄRKLIGA UTTALANDEN.