onsdag 16 mars 2011

Bilmordet gav sju års fängelse

BILMORDET På kvällen den 26 november 2010 stod en röd Golf utanför restaurangen Curry House på Scheelegatan, ett kvarter från polishuset på Kungsholmen, i centrala Stockholm. I baksätet befinner sig David Karlberg, född 1988, från Uppsala och tidigare friad från ett dödande knivdåd. David hade bestämt träff med den knivdödade mannens lillebror, en nu 18-årig yngling från Göteborg. 18-åringens motiv till träffen var att han ”ville höra min brors sista ord från den som var med när han dog.” Det slutar med att David skjuts till döds inne i bilen.

Inför träffen anade David oråd och satte på sig en skyddsväst samt tog med sig några kompisar. 18-åringen mötte upp med osäkrat handeldvapen, en CZ99, och hävdade sedan under rättegången att David ville de skulle åka iväg och att han försökte dra in 18-åringen i bilen. Då fick 18-åringen panik och sköt i självförsvar. Totalt avlossades sexton skott varav sju skott träffar David i huvudet och ansiktet från nära håll, ytterligare sex i höger arm och slutligen tre i bröstet. Han dör direkt.

Varken åklagaren eller rätten trodde på 18-åringens version om självförsvar. Åklagaren sa att det var ett planerat överlagt mord, som hämnd för storebroderns död. 18-åringen stod också fast vid att han agerat på egen hand, trots att åklagarsidan pekat på flera luckor i hans historia.

Stockholms tingrätt dömde

  • Khodor Khalill, född 1993-01-23 och från Angered, för mord till fängelse 7 år. Han är tidigare ostraffad. En annan äldre bror i 25-årsåldern är också kriminellt belastad och har kopplingar till det kriminella gänget ”Angereds tigrar”

Rätten bedömer straffvärdet till 18 års fängelse, med tanke på den hänsynslöshet som visats i agerande. Men på grund av gärningsmannens ringa ålder sätter Stockholms tingsrätt ner strafflängden till två femtedelar, vilket alltså ger sju år.

GP

Knivmordet

Den 17 februari 2008 befann sig den nu dödsskjutne David Abraham Karlberg narkotikapåverkad tillsammans med Khodor Khalill storebror Zollfikhar ”Zozo” Khalil, född 1990, på en gångstig nära Sirusgatan i Bergsjön i Göteborg. Under oklara omständigheter urartade en lek med morakniv dem emellan. Zollfikhar ”Zozo” Khalil fördes med livshotande skador till sjukhuset där han opererades akut men avled en vecka senare den 26 februari 2008 efter att man stängt av respiraton.

David Abraham Karlberg åtalades för mord alternativt grov misshandel med vållande till annans död men tingsrätten friade honom från alla brottsmisstankar efter en tre dagar lång rättegång.

Tingsrätten skrev i domen om skuldfrågan

"Det har inte framkommit någon omständighet som tyder på att David Abraham Karlberg haft anledning att uppsåtligen sticka en kniv i Zollfikhar Khalil. Tvärtom var de väldigt goda vänner. Den misstänkte stannade kvar på platsen och försökte stoppa blödningen, vilket ter sig svårförklarligt om han av oaktsamhet eller misstag orsakat skadan”

Vad talar för att David är gärningsman?

”Det faktum att David hade kniven på sig i kombination med hans förvirrade uppträdande samt märkliga uttalanden i samband med att polisen hörde honom på plats är naturligtvis oerhört besvärande för honom. Hans förklaring till hur han fick kniven i besittning är underlig, liksom hans förklaringar beträffande kniven när han tillfrågades av polis.”

Vad talar emot att David är gärningsman?

”Det har inte framkommit någon omständighet som tyder på att David haft anledning att uppsåtligen sticka en kniv i ”Josef”. Motivbild saknas alltså helt. Josef har själv inte på något sätt vare sig för vittne, polis eller ambulanspersonal gjort någon antydan om att David skulle ha orsakat skadan. I stället har han i ambulansen upprepat ”de kommer att döda mig”, vilket knappast kan syfta på David. Davis fingeravtryck fanns inte på kniven.”

Zozo var vid tiden för hans död åtalad för rån, övergrepp i rättssak och olaga hot. Bland annat sysslade han med ”bötning”, vilket är en relativt ny form av utpressning eller rån som förekommer bland unga runt om i Sverige och är vanligt på invandrartäta skolor.

Expressen - en längre historik



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt