lördag 26 mars 2011

Jan Kallberg om riksdagspartiernas framtid

POLITISK ANALYS Jan Kallberg, som PI publicerat några gånger, har analyserat riksdagspartiernas framtid betitlad ”Borgerligheten tappar greppet inför 2014″.

Axplock

Moderaterna

Reinfeldt har gjort det Bohman aldrig skulle ha gjort – han har jagat bort sina egna kärnväljare. Antagligen har Reinfeldt även skapat den moderata soffliggaren eftersom borgare nu känner att de saknas betydelse att rösta på moderaterna eftersom man får någon mittparti-miljöpartivälling tillbaka.

Moderaterna saknar charm. Det Moderaterna vunnit på är en urusel motståndare – det kan förändras snabbare än Moderaterna. Reinfeldt har garanterat att borgerligheten står utanför regeringsmakten ett par valperioder. Det är rent matematiskt. Efter att ha krossat allianspartierna måste Moderaterna ta runt 40 %. Det kommer aldrig att inträffa.

Ingen har sagt det rent ut men det är fakta på marken. Invandringen kommer att driva politiken åt vänster, särskilt de grupper som lever på offentliga medel, och med den snabba naturaliseringsprocessen i Sverige för medborgarskap, så kommer 2000-talets massinvandring att redan 2014 ha ett direkt inflytande med de avgörande 2 – 3 % på topp. Moderaterna kan även drabbas av manfall om FP eller KD manövrerar in bland deras kärnväljare men de tror jag inte de har stake att göra. Moderaterna går samma väg som Svenska Kyrkan – man tror att daglig pragmatik är bättre än ideologi. I längden blir det visionslöst, man tappar den trogna basen och man förlorar inflytande.

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna står inför det största hotet sedan kommunisterna bröt sig ur 1917. Det är dags att göra samma sak igen. Vänsterfalangen och sekterismen kommer att kosta SAP inflytande om man inte begränsar det. Juholt är en temporär lösning men han kan vara temporär fram till åren före valet 2018. Valet 2014 är viktigt för SAP men det viktigaste är att få partiet på rätt köl för decennier.

Galningarna måste ut ur partiet. Lekstugan är över. Klarar man detta i kombination med att Juholt skjuter in sig på det territorium som är vidöppet i svensk politik – äkta folklighet – att gå runt med WCT-overall och prata med folk på husvagnscampingar istället för att som Sveavägseliten gå på kändisfester är man åter i territoriet 40 %. SAP måste ignorera VP och MP. Man är ingen spelare om man måste fråga andra.

SAP måste bli energivänligare och stödja industrin, eftersom dess arbetarväljare inser att om fabriken läggs ner är de på gatan, och tona ner saker som inte ger något som bara prata bidrag och integration. SAP framstår idag som ett parti för missanpassade, kverulanter och misslyckad immigration på bidrag. Go figure! Skall man vara statsbärande måste man visa att man kan bära statsansvaret. Det ligger i ordet.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har ett enormt dilemma. Vill man få saker gjorda i riksdagen måste man uppträda som folkpartister och pngstvänner i riksdagen och sitta snällt i båten. Deras väljare vill annat. Jag tror Åkesson gör helt fel. Han är för timid och tillbakadragen. Internationellt sett har partier som detta vunnit på utmaning och konfrontation. Jag tror att SD tänker långsiktigt men det bygger på att man har väljare som tänker långsiktigt. Nystartade partier har inga väljare som tänker i decennier.

De tänker – nu vill jag se ändring. SD skulle fälla regeringen 2011/2012 på en fråga som apellerar till deras kärnväljare och som man kan få med sig SAP på. Det räcker med en misstroendeförklaring som SAP hänger på – och fäller Reinfeldt. Oerhört vacker politik. Det finns en förmån med att vara amerikanskt utbildad, man tänker amerikansk politik och det fixar man inte med någon extern konsult som är svensk men varit i Washington 2 veckor. SD fäller regeringen 2012, nyval, man kannibaliserar Alliansen med SAP.

Ut går SD med 10 % av rösterna och SAP med 35 – 38 %. I ettslag har man ritat om hela Sverriges politiska karta. Det skulle även sparka ut C och KD ur riksdagen eftersom de är oförberedda – åtminstone ett av dessa. Man har förändrat spelet.

CONCLUSIO

Reinfeldt har, genom arrogans och ovilja, garanterat en utveckling som innebär att alliansen bryts upp och att borgerligheten tappar greppet. Orden om "tigerekonomi" ekar tomt, om skall göra det eftersom det är dravel, när Moderatenas kärnväljare ser att efter två mandatperioder fortfarande skatten är bland de högsta i världen, att kommunal skatteutjämning tar från välskötta kommuner och ger till misskötta kommuner och att a-kassan fortfarande administeras av facket. Borgerliga väljare tänker själva och Reinfeldt klarar inte testet att övertyga.

Dagens PS



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt