torsdag 10 mars 2011

Zigenare stjäl på bibliotek

VELLINGE För drygt ett par veckor sen kom två män in på biblioteket i Vellinge och skaffade lånekort med vilket de lånade några spel med. Vid ett par andra tillfällen lånades även några cd-skivor och filmer. Trots att personalen reagerade på att männen uppträdde konstigt och uppgav en adress som även den var misstänksam kunde de inget göra. Sydsvenskan utelämnar vissa detaljer i sin rapportering.

Det totala värdet för de 22 tv-spelen, tre filmerna och fem cd-skivorna männen lånade uppgick till cirka 15 000 kronor. När lånetiden gick ut återlämnades aldrig sakerna och biblioteket gjorde då en polisanmälan, som nu dock lagts ned.

Johan Sundqvist, förundersökningsledare i Trelleborg, säger till Sydsvenskan att ärendet har en civilrättslig karaktär och att det blir väldigt svårt att bevisa ett brott även om de har haft brottsligt syfte eftersom biblioteket har avtal med dem genom lånekortet. Biblioteket har dock möjligheten att stämma dem i en civilrättslig process och kräva männen på pengar och sedan gå vidare till Kronofogden.

– Min uppfattning är att biblioteken måste ha regler så att de inte hamnar i sådana här situationer. Är det så att man misstänker något får man avstå från att låna ut.

Biblioteken i hela Vellinge kommun ska nu införa nya rutiner för att förhindra att något liknande sker igen. Ett första steg är att en begränsning på antal utlånade tv-spel införs, numera får endast ett spel åt gången lånas ut. Man tittar också över utlåningen av filmer och cd-skivor. Bibliotek i Ystad och Malmö har också råkat ut för samma sak.

Detaljer Sydsvenskan glömde

De två männen, zigenare hemmahörande i Malmö, presenterade sig som polska byggnadsarbetare och hävdade att de var inhyrda arbetare hos en villaägare. Spelen sålde de vidare.

Bibliotekspersonalen förstod direkt att spelen inte skulle återlämnas men var matklösa på grund av ett tandlöst regelverk.

Biblioteket har inte för avsikt att ersätta de stulna spelen, således går det hela ut över hederliga biblioteksbesökare, och polisen väljer alltså att inte agera trots att man vet vilka det rör sig om. En civilrättslig process har inte biblioteket råd med att föra.

SDS



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt