torsdag 17 mars 2011

Kritik mot universitetskursen Tillämpning av sharia i Sverige och EU

KURS OM SHARIALAGAR PI tog upp detta redan för två år sedan. Det handlar om Lunds Universitet och deras kurs Tillämpning av shari’a i Sverige och EU, 7.5 hp. PI skrev om det igen i början av februari detta året då det är tredje gången man har kursen. Sjuttio har sökt, med start i april.

Kursinformation:

Muslimska grupper har ibland föreslagit att shari´a ska erkännas i svensk och europeisk lagstiftning. Detta bemöts ofta som krav på att införa hududstraff. Men vad är egentligen shari´a och vad menar olika grupper när de talar om dess tillämpning? Vad många inte vet att shari´a redan tillämpas här. Det sker som inofficiell rådgivning i muslimska församlingar men också i svenska domstolar inom ramen för internationell privaträtt. De handlar då om muslimska staters familjelagar, vilka bygger på shari´a. Kursen tar upp den islamiska rättstraditionens utveckling efter islams uppkomst och hur shari´as roll förändrats i de moderna muslimska nationalstaterna. Fokus är på shari´as tillämpning i Sverige och Europa och hur svenska och europeiska domstolar i praktiken tolkar begrepp ur den islamiska rättstraditionen

Sedan detta uppmärksammats av bloggar och andra har kritiken inte låtit vänta på sig. Islamologen Rickard Lagervall håller i kursen och försvarar sig med att det handlar om en kurs om shari’a, inte i shari’a. I ett av de kritiska mailen till Lagervall skriver avsändaren: ”Det oroar mig att ni har en kurs som handlar om att främja en religiös lag som bryter mot de mänskliga rättigheterna”.

Lagervall försöker förminska kritiken och menar att det är inte våldsdelarna av sharia som ska läras ut utan mer om familjerätten och mötet mellan islamisk rättstradition och det europeiska rättssystemet.

SDS

Frågan är varför man alls håller en kurs i det islamiska shari’a i Sverige, en numera sekulär stat som vilar på kristna traditioner och inte minst har en tydlig lagstiftning inom alla områden.

Shariadomstolen på Rosengård

Häromdagen tog vi även upp en 9 år gammal nyhet men likafullt högaktuell.

Imamen Adly Abu Hajar på Islamic Center i Malmö tillika moderat politiker och lärare på Rosengårdsskolan avslöjades 2002 med att vara ytterst ansvarig för shari’adomstolen på Rosengård kallad ”Högsta Rådet för Muslimer i Skandinavien på Rosengård”. Där avgör han det kursen handlar om, familjetvister och skilsmässor. Något som går emot svensk lagstiftning. När dess existens kom fram i ljuset fick Hajar och "domstolen" massiv kritik från många håll, alltifrån arabiska kvinnoföreningar till en del journalister. Men sedan dess har det varit tyst. Ingen verkar våga röra i det. Varför?

Han har även uttryckt sitt stöd för sharia i en tidningsintervju.

"– Den bästa islamiska staten är Sverige! Säger kommunpolitikern och imamen Adly Abu Hajal (M). Alla viktiga, grundläggande principer finns här.

England

Hur många shari’adomstolar som finns i England vet väl ingen men det handlar om minst 100 vid detta laget. Och muslimerna jobbar hårt för att köra över det brittiska rättssystemet och införa sina egna domstolar. Och den som tror att alla engelsmän är emot dessa domstolar tror väldigt fel. Englands toppdomare Lord Chief Justice Lord Phillips har uttryckligen givit shari’adomstolar sitt gillande och välsignelse liksom en ärkebiskop. Föga förvånande har det kritiserats hårt av andra.

Läs artiklarna

Telegraph
Daily mail
Daily mail
BBC



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt