lördag 19 mars 2011

Ullenhag och Malmström jämför äpplen och päron

MASSINVANDRINGEN I en debattartikel i dagens GP skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) att Sverige och Europa står inför en demografisk utmaning där allt färre ska försörja allt fler och att förbättra integrationen således är en av de stora utmaningarna.

Dock gör man det klassiska misstaget att på fullaste allvar jämföra invandring i liten skala av folk från snarliknande kulturer, i det här fallet tyskar, holländare och skottar till Göteborg en gång i tiden, med dagens massinvandring från världens alla hörn – från länder och kulturer man knappt visste existerade och med en sådan fullständigt avvikande och med Sverige icke-kompatibel syn på det mesta i vardagen att det aldrig går att förena med ett modernt, sekulärt och jämställt land som Sverige, något vars konsekvenser vi dagligen läser om i tidningarna även om många gör sitt yttersta för att få det att verka mindre allvarligt. Och åter igen lyfts det påstådda behovet av arbetskraftsinvandrare fram.

Göteborg är ett typexempel på en stad som har byggts upp av invandrare. I stadens första kommunfullmäktige satt, förutom ett par göteborgare, också tyskar, holländare och skottar. De har alla hjälpt till att bygga upp Göteborg. Ostindiska kompaniet och handeln med Kina var mycket framgångsrik, Sverige exporterade järn och trä och importerade porslin, te och siden. Göteborgs-Posten och Göteborgs Kex är några stolta företag som finns tack vare entreprenörer som har invandrat till Sverige. I dag finns det människor från minst 155 olika länder i staden.

Sverige har en tradition av öppenhet mot andra länder för människor, samarbete och handel. Det har gjort vårt land rikare och som liberaler är vi stolta över att vi tagit vårt solidariska ansvar och gett människor som lämnat sina hemländer en möjlighet att stanna och skapa sig ett nytt liv. Samtidigt är det tydligt att integrationspolitiken brustit. Det har resulterat i hög arbetslöshet, sociala problem i storstädernas förorter, bristande skolresultat och diskriminering på arbetsmarknaden. Knappt 30 procent av flyktingar, andra skyddsbehövande och deras anhöriga har ett arbete efter tre år. Det är ett enormt resursslöseri, men problemen handlar om bristande system och strukturer – inte om dem som invandrar.

[...]

De integrationsutmaningar som finns i Sverige återfinns i övriga Europa – trots en i många länder skenande arbetslöshet behöver vi ökad invandring. Göteborg, Sverige och Europa står inför en demografisk utmaning där allt färre ska försörja allt fler. Givet att sysselsättningsutvecklingen står sig beräknas EU:s arbetsföra befolkning minska med 50 miljoner de närmaste 50 åren. Svaret på den komplexa utmaningen är inte att resa murar kring Europa utan snarare att förklara behovet av arbetskraftsinvandring och att öppna fler lagliga vägar till Europa. Samtidigt måste vi också se till att de människor som kommer ges möjlighet till arbete, egen försörjning och en ordentlig chans att bli en del av del av vårt samhälle.

[...]

Det ska aldrig råda några tvivel om att Sverige står upp för ett öppet och tolerant Europa. Den som har brutit upp och lämnat sitt land för att söka en bättre framtid i ett nytt land har redan visat på enorm vilja och drivkraft. Hon eller han vill inget hellre än att arbeta, bidra och göra rätt för sig. Hon eller han har i grunden precis samma behov som alla vi andra oavsett om vi bor i Göteborg, Gdansk eller Grenoble.

De länder som lyckas med integrationen i dag kommer att vara morgondagens vinnare. Därför är det en av Europas viktigaste utmaningar. Men om integrationen ska bli en framgångsfaktor såväl lokalt som globalt räcker det inte att Europa är en bra plats för några att leva på, Europa måste bli en bra plats för alla att leva på.

GP



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt