lördag 5 mars 2011

Maria Wetterstrand chattade med TV4:s tittare

CHATT Som bekant har Alliansen gjort upp med Miljöpartiet om en än mer vettlös migrationspolitik. Här kan man läsa Ramöverenskommelsen. Språkröret Maria Wetterstrand (MP) chattade därför med TV4:s tittare – och hennes svar påvisar ingen som helst verklighetsanknytning. Får vi också påminna om att illegal betyder med ej laglig rätt att vistas i landet.

Chatten:

(en del frågor/svar ej medtagna, se länk nedan för fullständig chat)

Annika: Hur kan du stå för en sådan här överenskommelse och se alla hårt arbetande människor i ögonen? Är makten för dig så viktig att du allierar dig med Alliansen?

Maria Wetterstrand: Jag vet inte ur vilket perspektiv du kritiserar överenskommelsen. Men bara för att vara tydlig så är det Miljöpartiet som drivit väldigt hårt att människor som behöver ska ha rätt till vård, och att barn ska ha rätt till skolgång oavsett skälet till att de eller deras föräldrar befinner sig i Sverige. Det är medmänsklighet. Ingen lever gömd för att det är roligt.

Oskar: Hej Maria, vad tycker du om Finlands invandringspolitik?

Maria Wetterstrand: Jag tycker att den är usel. Men inte fullt så hopplös som för 20 år sedan.

Karl: Hej, Mycket bra idag, men varför inte gå hela vägen och ge amnesti åt alla pappeslösa?

Maria Wetterstrand: Miljöpartiet vill genomföra en engångsamnesti för papperslösa. Det är en mycket utsatt situation att leva illegalt i ett land, och jag är övertygad om att mycket få väljer att göra det om de inte har väldigt starka skäl. Regeringen är dock stark motståndare mot amnesti och vi har därför fokuserat på att driva igenom andra frågor.

Johan: Hej Maria. Jag är säker på att SD komma stiga i opinionen efter detta. Man bemöter inte SD genom att införa ännu slappare migrationspolitik. Vad anser du om detta?

Maria Wetterstrand: Jag vet inte vad du menar med ”slappare” migrationspolitik. Det här öppnar upp för en mer human asyl- och migrationspolitik. Jag är övertygad om att det bästa sättet att möta främlingsfientlighet är att stå rakryggad för öppenhet mot omvärlden och ett humant synsätt på flyktingar och invandrare.

Sven-Erik: Hur finansierar ni reformen

Maria Wetterstrand: Det är inte bestämt i uppgörelsen och det är fullt möjligt att regeringen och Miljöpartiet kan har olika finanseringsförslag eftersom vi gör separata budgetar. I alla fall är inget annat överenskommet så långt. Regeringen har dock åtagit sig att finansiera det i sin budget, vilket förstås är viktigt.

Znippe: Hur kan ni som parti gå med på att låta hårt arbetande svenskar både svenskfödda och med invandrar bakgrund, betala för skolgång och vård till personer som uppehåller sig olagligt i vårt land? Miljöpartiet pissar på sina väljare! Sista gången min röst var på er! !

Maria Wetterstrand:
Det är Miljöpartiet som har drivit igenom de frågorna, de fanns i vårt valmanifest inför valet.

Oroad: Hur ska ni göra när de bott här ett tag? Kommer ni verkställa utvisningarna? Eller kommer ni köra på ”humanitära skäl” ? Isåfall så är det ju helt meningslöst att ha lagar och regler överhuvudtaget!

Maria Wetterstrand: Vi har en reglerad invandring i Sverige och utsikterna att förändra detta är små och inget vi konkret heller driver. De regler som gäller ska följas, med respekt för människor och ett värdigt bemötande, även mot de som får avslag på ansökan.

André: Kunde inte de här hundratals miljonerna istället lagts på de äldre, sjukvården och skolan?

Maria Wetterstrand: Jo, självklart. De kunde också läggas på att bygga nya JAS-plan eller bygga fler motorvägar. Sverige är ett av världens rikaste länder. Vi ska vara ett land som erbjuder en fristad för människor som flyr undan förtryck och förföljelse. Vi ska också vara öppna för att människor kan komma hit och arbeta. Det är vad Miljöpartiet har drivit i förhandlingarna med regeringen. (i övrigt driver vi också ökade anslag till inte minst sjukförsäkringen)

Alexander: Hej Maria!Kan papperslösa börja jobba,om det finns arbetsgivare??När??

Maria Wetterstrand: Vi har under tidigare mandatperioder samarbetat med regeringen om att öppna upp Sverige för arbetskraftsinvandring. Huvudregeln är dock att man måste söka arbetstillstånd från sitt hemland. Vi skulle gärna se ökade möjligheter att söka arbetstillstånd på plats här i Sverige, vilket skulle underlätta för många.

kai: Förstår att ingen lever gömd för att de är roligt, men skall man sända budskapet ut i världen kom till sverige här får ni vården gratis spelar ingen roll om ni får stanna eller inte. Skall sverige vara hela världen samvete, känns så ibland, redan nu är de ju problem inom vården har för lite resurser och man måste stri för att få rätt vård i dagens sverige de är den krassa sanningen

Maria Wetterstrand: Faktum är att de flesta länder i vårt närområde har mindre restriktiva regler när det gäller vård för papperslösa. Det finns inget som tyder på att någon ”massturism” för att söka vård där. Själv skulle jag tveka väldigt inför att lämna mitt hemland, min familj, mina vänner och allt jag äger för att resa till ett land på andra sidan jorden där jag inte känner någon, inte kan språket och inte förstår samhället – bara för att få gå till sjukhus eller tandläkare. Det är helt andra orsaker som är avgörande för att människor tar sådana svåra beslut att lämna allt de känner och äger.

Calle: Om det visar sig att SD växer efter denna uppgörelse, är ni beredda att ompröva er politik samt dagens uppgörelse med borgarna?

Maria Wetterstrand: Vi kommer definitivt inte att ompröva vår politik. Om Sverigedemokraterna blir starkare så finns det ju bara ännu större behov av någon som verkligen står upp för öppenhet, mångfald och en human asyl- och migrationspolitik. Det är alltid en risk att gå in i uppgörelser, men när vi gör det så är det för att vi planerar att hålla dem.

shukri: hej marie ! hur kommer det med somalier som inte kan styrka sin identitet ?

Maria Wetterstrand: Vår uppgörelse innebär att vi ska lägga förslag om gör det lättare för familjer att återförenas, även somaliska familjer som idag har svårt p g a att Sverige inte godkänner identitetshandlingarna.

Stefan: Du tror inte det finns en möjlighet att detta kommer utnyttjas väldigt mycket? Om en invandrare som fått PUT söker tandvård, tror du verkligen inte personen kommer strunta i sitt leg för att få gratis vård? Någon måste alltid betala.

Maria Wetterstrand: Alltså, det kommer inte att vara mer generösa villkor för papperslösa än för andra. Så det kommer inte finnas någon poäng att låtsas vara papperslös. Annars skulle det naturligtvis finnas en sådan risk som du nämner.

Ola: Hej Maria! Vill bara tacka för att ni fokuserar på sakfrågan och inte det politiska spelet mellan blocken. Bor själv i ett litet samhälle och är granne med en verksamhet för ensamkommande flyktingbarn som fungerar alldeles utmärkt och jag ser och förstår hur oerhört tacksamma dessa barn är för den chans vi ger dom.

Maria Wetterstrand: Ja, det är alltid svårt med uppgörelser, särskilt som vi tyckt väldigt illa om moderaterna i de här frågorna genom åren. Men i det här läget som Sverige är i nu, med främlingsfientlighet inne i riksdagen, så tycker vi att vi måste göra vad vi kan för att påverka i rätt riktning i verkligheten. Tack för ditt stöd.

Tony: Tycker du inte att det varit bättre med 2 extra miljarder till miljösatsnigar?

Maria Wetterstrand:
Jag anser att Sverige som ett av världens rikaste länder har råd att både lösa miljöproblem och ge människor en fristad undan förtryck och förföljelse.

moderator:
Kom ihåg att chatten är modererad. Får ni inte svar på era frågor kan det bero på att de aldrig skickas till Maria Wetterstrand.

Stig Yngve: Hur kan det komma sig att de regeringen + miljöpartiet kan strunta i de lagar ni själva varit med om att införa, nämligen lagen om rätten att inte vistas i landet efter en avvisningsdom. Vet ni vad ni håller på med? Kan jag som medborgare strunta i lagen?

Maria Wetterstrand: Det är inte olagligt att vistas i Sverige utan papper. Ej heller att hålla sig undan från polisen eller ens att gömma flyktingar. Däremot är det en av de värsta situationerna att leva i eftersom du ofta står helt utan rättigheter. Jag tror inte att människor väljer detta frivilligt. Inte ens om de får rätt till sjukvård. Tänk dig själv att leva utan papper i ett annat land, utan rätt till social trygghet, utan möjlighet att arbeta vitt, utan möjlighet att ta lån eller få ett kontrakt på en lägenhet. Jag säger det igen. Det är inget man gör för att det är kul. Och nej, du som medborgare bör inte strunta i lagen. Inte jag heller.

Peter: Hur ska de få jobb, när många som bott här i hela sitt liv inte lyckas komma in på arbetsmarknaden??

Maria Wetterstrand: Det finns mycket att göra för att fler ska kunna få jobb och för att förbättra möjligheterna för att människor som invandrar ska komma in snabbt i samhället och på arbetsmarknaden. Jag tror faktiskt att det är bra med arbetskraftsinvandring i det avseendet, eftersom de länder som har både en generös asylpolitik och generösa regler för arbetskraftsinvandring klarar integrationen bäst.

Peter: Hej! Jag undrar varför människor som fått avslag på sin asylansökan och som vistas olagligt i landet, ska få gratis vård? Samtidigt som som alla svenska medborgare ska betala för samma vård?

Maria Wetterstrand: Nej. Samma regler ska gälla för både de som har uppehållstillstånd och för de som är papperslösa, tycker Miljöpartiet. Rätten till sjukvård är universell och bör gälla oavsett ditt skäl till att vara här i landet. Uppgörelsen med regeringen säger att det ska öppnas upp för ”fler grupper än idag”.

Stefan: Inte mer generösa villkor för papperslösa? Så papperslösa ska betala fullpris för sina tänder precis som jag och du? Vart får en papperslös sina pengar ifrån?

Maria Wetterstrand:
Håller med dig. Det är inte lätt att leva papperslös, särskilt inte om du behöver vård. Jag tycker inte Sverige kan låta människor dö för att de inte har pengar, oavsett orsaken till att dessa människor lever i Sverige.

Nedhal: Hur ser du på Sverige om 10 år ur flyktingpolitiens vinkel?

Maria Wetterstrand: Jag hoppas att Sverige fortsätter att stå upp för öppenhet, mångfald och en human asyl- och migraitonspolitik. Det behövs sådana länder och jag är övertygad om att det är bra för Sverige. De länder och platser i världen som historiskt varit mest framgångsrika är de platser där människor från olika länder, olika kulturer och med olika bakgrund kunnat mötas och leva tillsammans.

Kungen: Hur kommer det sig att vissa partier inte vill ha öppen invandrig samtidigt så såg jag att sverige åker runt i välrden och uppmanar folk till att komma hit (så detta på tv då de var i holland) skulle det inte vara bättre om man lägger de pengarna på de invandrare som redan finns i sverige?

Maria Wetterstrand:
Det kan tyckas lite konstigt, men Sverige behöver faktiskt arbetskraft. Vi behöver också fler kreativa och företagssamma människor som vill lägga sin företagsverksamhet i Sverige och som därmed kan skapa jobb och utveckling. Samtidigt finns många arbetslösa, men inte med den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar. Därför behövs både satsningar på utbildning, men också öppna gränser för arbetskraft. Dessutom tycker jag det är bra om människor i större utsträckning kan röra sig över gränser, rent generellt. Bäde hit och härifrån.

Marco: Hur ser miljöpartiet på det svenska medborgarskapet? bör det avskaffas? för det verkar ju inte längre betyda annat än rösträtt, och vem vill rösta på tokiga politiker som fattar tokiga beslut?

Maria Wetterstrand:
Miljöpartiet anser att medborgarskapet är viktigt och betydelsefullt.

Lennie Norberg: Detta måste betyda att ingen längre behöver legitimera sig när de söker vård, eller hur?

Maria Wetterstrand: Nej, det betyder det inte. För de allra flesta kommer ingenting att bli annorlunda. Det finns landsting redan idag som låter människor få vård även om de inte har uppehållstillstånd här. Det görs då i en särskild ordning och är, rent byråkratiskt, något krångligare.

Oscar: Hur många barnsjukhus i afrika skulle man varje år kunna bygga i afrika för de 1,7 miljarder detta beräknas kosta?

Maria Wetterstrand: Ingen aning. Men jag lovar att Miljöpartiet inte kommer att finansiera den här satsningen från biståndsbudgeten. Och jag hoppas det även gäller regeringen.

margit: Kan ni inte ge pengar till långtidsarbetslösas utbildning istället?

Maria Wetterstrand: Jo, det kan vi göra. Men jag anser inte att det ska göras istället. Jag anser att Sverige har råd att både erbjuda människor utbildning och ge en fristad för människor på flykt.

Annika: Maria…vi har inte råd med allt…..var finns den guldgruva som ni tycks ha gömt då det ska finnas pengar till allt och alla……Vakna

Maria Wetterstrand: Miljöpartiet de Gröna lägger inga budgetförslag som inte går ihop. Vi lägger inte ut mer pengar på löpande utgifter än vi tar in. Inte heller i detta fall. Just nu har Sverige ett rätt stort utrymme i statsbudgeten för nya satsningar p g a att ekonomin går bra. Jag tycker det är rimligt att satsa en del av de pengarna på de som har det allra svårast. Redan i tidigare budgetar, i svårare ekonomiska lägen ,har Miljöpartiet alltid valt att prioritera de som har det sämst ställt.

Eva: Passar du bättre ihop med alliansen än med S och V?

Maria Wetterstrand: Nej, inte generellt. Egentligen inte heller i de här frågorna. Men det är alliansen som är regering nu och därför de man måste samarbeta med om man vill ha direkta förändringar i förd politik. Dessutom är jag orolig att de annars kanar ner i ett mer främlingsfientligt träsk så småningom. Vi stärker istället de positiva krafter som finns där som vill ha en bättre och mer human asyl- och migrationspolitik.

Orolig: Varför inte erbjuda en folkomröstning för sådana här förslag, som uppenbarligen drabbar svenska skattebetalare? Eller vågar ni inte pga ett självklart nederlag i en sådan fråga?

Maria Wetterstrand:
Jag är för att man ska kunna ta medborgarinitiativ till folkomröstningar. Då är det inte vi politiker som bestämmer vilka frågor folk ska eller inte ska rösta om.

Less: Hur kan du säga att Sverige är ett rikt land när statskulden är på 1114 miljarder kr?

Maria Wetterstrand:
Sverige har en mycket låg statsskuld jämfört med de flesta jämförbara länder.

Orolig: Tycker detta förslag är oerhört beklagligt…Tänk på våra egna medborgare istället, som kämpat i tiotals år med uppbyggnaden av välfärden i landet.

Maria Wetterstrand: Jag är så trött på det här ”tänk på XXX istället”. Som om vi inte skulle ha råd att både erbjuda sjukvård till de 9 miljoner som bor här med uppehållstillstånd och de få som av olika skäl lever här utan papper! Det finns inte någon motsättning i detta.

Stefan: Hur mycket av din lön skänker du varje månad och hur många ensamkommande barn tar du hand om? Alltså hur föregår du med bra exempel?

Maria Wetterstrand: Jag skänker inte min lön just till ensamkommande flyktingbarn och har just nu ingen möjlighet att erbjuda dem ett rimligt omhändertagande i mitt hem. Jag anser att samhället genom skattemedel ska ta hand om ensamkommande flyktingbarn och hjälpa dem att finna bostad.

Evert: Maria vad tycker du om cencuren här, blir du inte som Kadaffi ovetande om verkligheten.

Maria Wetterstrand: Nej, jag anser att jag driver den politik jag gått till val på och som varit en orsak till att folk röstat på mig och mitt parti. Jag tycker dessutom att det är en väldigt grov anklagelse att rikta mot någon överhuvudtaget.

fintnir: När vi har platser som Rosengård, Bergsjön, Ronna, Fittja, Hammarkullen, Angered, Landskrona, Tensta, Rinkeby etc är det inte bättre att vi tar hand om de platserna innan vi fyller på med nya, angående att du är för fri invandring. Mvh.

Maria Wetterstrand: Det finns mycket att göra för att göra dessa platser säkrare, mer trivsamma och för att folk som bor där i större utsträckning ska få jobb. Men jag anser att vi måste göra det samtidigt som vi är ett land som kan hjälpa människort som är på flykt eller som söker sig hit för att bidra genom sitt arbete eller studier.

mrsmart: Hej Maria, Kommer det inte blir problematiskt för de som är illegala invandrare/papperslösa att gå till sjukhus eller skola då denna myndighet enligt regelverket skall anmäla dessa personer så att de kan utvisas?

Maria Wetterstrand: Det finns ingen skyldighet att anmäla dessa personer.

Nyhetskanalen



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt