söndag 13 mars 2011

Slöjinsvepta somalier ska integreras genom basket

HINDER FÖR INTEGRATION Om en tonårig katolsk tjej från valfritt land får asyl i Sverige behöver inte hon integreras. Hon är redan det. Språket är egentligen det enda som hindrar henne från jobba, plugga och smälta snabbt in i landet. Och inte heller finner man hennes familj i något ghettoliknande område. Utanförskap är ett okänt begrepp i ett sådant sammanhang. Och förhoppningsvis mycket snart är hon ute i samhället, tar i hand, trivs och finner sig till rätta som skattebetalare på ett jobb i det nya landet. Håller ni läsare med oss?

Annat är det med många kristna och muslimer från MENA-länder där den gemensamma nämnaren ofta är skamkulturens barbariska traditioner, med tjejerna hårt hållna av familjen och släkten. Lägg därtill islams kvävande könsapartheid, slöjor/heltäckande, analfabetism, klanmentalitet, patriarkala män, unkna åsikter m m och det är bäddat för utanförskap med bidrag i ett kriminellt ghetto tillika ett parallellsamhälle, där Allah går före allt annat. Hur många miljarder det kostar samhället vet ingen eller så är det en väl förborgad statshemlighet. Integration finns alla fall inte ens på kartan. Håller ni läsare med oss?

Men staten vill inte ta till sig det omöjliga med ovan utan försöker istället hitta genvägar. Sedan ett år tillbaka försöker man via Ungdomstyrelsen fånga upp kvinnor och unga och sätta dem i kontakt med föreningslivet. Ungdomstyrelsen fick 12 miljoner kronor att fördela till olika projekt landet runt.

Det heter:

Syftet med bidraget är att stimulera till ökat deltagande inom föreningslivet bland ungdomar och kvinnor som inte tidigare varit aktiva inom civilsamhällets organisationer. Projektet siktar in sig på att fånga upp föreningslösa barn och ungdomar i socialt utsatta områden och få dem mer aktiva.

Totalt fick 21 olika projekt dela på miljonerna. IFK Trollhättan är den förening som fått mest, 876 000 kronor, som ska gå till aktivera boende i flyktingtäta Kronogården och Lextorp. Projektet är döpt till Ung fritid och har pågått snart ett år. Nu har man sökt nya medel till kommande år. Runt 500 unga har gått med i Ung Fritid där idrott och kulturaktiviteter ingår.

Basketträning för somaliska slöjor

Bild
Bild

I en gympasal springer åtta unga tonåriga somaliska tjejer i slöjor omkring med basketbollen. Totalt är gruppen 16 somaliska med slöjor. De har varit i Sverige mellan sex månader och tre år och kontakten med det västerländska, genomorganiserade samhället gör kulturkrockar oundvikliga. Att man vill behålla sina slöjor på sig under träningen utgör dock inget hinder.

– Här måste vi mötas halvvägs och kompromissa från båda håll. Hur det går med slöjorna om man vill gå vidare och delta i organiserat seriespel vet vi inte än. Vi är inte där än, säger Patricia Daoud.

Det krävs också mycket information för att nå ut och förklara vad svenskt föreningsliv är.

– Information och integration går hand i hand. Vi måste ha föräldrarna med oss, det går inte annars, det är väldigt viktigt påpekar Daoud.

Birgitta Åkerlund, utvecklingsledare på kultur och fritidsförvaltningen:_

– Det här är en metod som fungerar och ger stor flexibilitet. Många osynliga hinder finns, så det är väldigt viktigt att ha förankring i området. Det krävs för att kunna fånga upp de här unga tjejerna som aldrig varit i kontakt med basket tidigare.

TTELA

Förbundets basketregler

Patricia Daoud sa ”Hur det går med slöjorna om man vill gå vidare och delta i organiserat seriespel vet vi inte än. Vi är inte där än”.

Islams klädregler har redan stött på stora problem tidigare. PI skrev detta i maj 2010:

Muslimsk 15-åring "kränkt" av basketregler

Enligt de hårda reglerna inom basketförbundet får man inte ha T-shirts på planen, inte ens av medicinska skäl. Laget kan visserligen ett lag välja att spela med tröjor under sina linnen, men då måste dräkterna vara enhetliga. När det gäller tävlingar på förbundsnivå är man ännu striktare i regelverket. Man måste helt enkelt följa de internationella reglerna.

Under ungdoms-SM i Huskvarna deltog en 15-årig muslimsk tjej från Bankeryd, som garanterat även hade slöja. Men hon nekades vara med i en match. När flickan skulle kliva in på planen blåste domaren av spelet. Anledningen var att hon bar på en tröja under sitt basketlinne och inte vill visa axlar och armhålor – enligt islams krav. Domaren förklarade att hon inte kunde låta henne spela om flickan inte tog av sig tröjan.

Nu är detta anmält till DO. I ett brev till Diskrimineringsombudsmannen förklarar flickan att hon känner sig oerhört kränkt. "Jag har mått jättedåligt, inte kunnat koncentrera mig, jag känner mig kränkt, arg och mår psykiskt dåligt", skiver hon. Enligt henne själv mådde hon så dåligt så att hon till och med slutade med basket.

Men enligt Waldo Teppans, tävlingsansvarig hos basketförbundet, är man stenhård på reglerna. Domaren i det här fallet gjorde rätt att tillfälligt blåsa av matchen, och menar att domaren gjorde formellt inget fel.

Om DO stämde förbundet och även vann målet vet inte PI.

Regler om spelardräkt

Under våren 2010 skärptes basketförbundets regler om spelardräkter.

Regel 4.3 – Speldräkt
Bestämmelsen om att T-shirt kan bäras under speltröjan, om skriftligt läkarintyg utfärdats, slopas. T-shirt under speltröjan är ovillkorligen förbjuden.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt