fredag 18 mars 2011

Reepalu skyller ifrån sig

MALMÖ I veckan besökte representanter från Simon Wiesenthal-centret Malmö och kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) för att själva bilda sig en uppfattning om judarnas situation i den ökända staden. Reepalu får nu hård kritik för att inte ta ansvar för alla invånare i staden och skylla på andra. Reepalu avfärdar dock kritiken och hänvisar till språkförbistring och menar att centrets representanter måste lida av kunskapsluckor.

Det var i december 2010 som centret utfärdade en resevarning för judar som tänkt ta sig till Sverige. Under själva besöket var representanterna fåordiga. I ett brev adresserat till Reepalu talar man dock i klartext:

- Vi är besvikna över de dimridåer Ilmar Reepalu lägger ut om sitt ansvar för sina judiska invånare . Han skyller ifrån sig på andra – att ansvaret ligger hos ”polisen” eller ”i Stockholm”. Även andra minoritetsgrupper känner en otrygghet i Malmö. Representanterna för de muslimska respektive romska grupperna i Malmö är av samma uppfattning som vi rörande Ilmar Reepalus agerande, säger till Skånska Dagbladet Shimon Samuels, ansvarig för internationella relationer vid Simon Wiesenthal Center i Paris.

- Ilmar Reepalu tillåter att utländska konflikter importeras till Malmö och skapar politisk diskurs. Det förvärrar motsättningarna i samhället och ökar potentiella risker, särskilt för de judiska invånarna. Så agerar inte en förtroendevald politiker som tar ansvar för alla sina invånare.

- Status quo är oacceptabelt. I Malmö har vi bland annat träffat polisens enhet för hatbrott och vi har träffat chefsåklagaren – de bara väntar på resurser. Vad gör Ilmar Reepalu? undrar Shimon Samuels.

Reepalu själv är dock nöjd med mötet och avfärdar kritiken om att han inte tar ansvar för stadens alla invånare.

- Det var ett bra möte för nu pratar vi om samma saker. Inte bara den judiska gruppen är utsatt som centrets representanter trodde innan de kom till Malmö. De var skakade över att även muslimer och romer känner sig så utsatta, fastslår Ilmar Reepalu.

- Jag har tillsatt dialogforum där de olika grupperna ingår och vi har en hatbrottspolis i Malmö. Centrets representanter lider antingen av kunskapsluckor eller så har vi en språkförbistring, menar Ilmar Reepalu.

- Och jag har inte den makt Simon Wiesenthal-centrets representanter tror jag har. Jag kan till exempel inte tillsätta polischefen som borgmästaren i Los Angeles kan.

Shimon Samuls, som besökte Malmö tillsammans med rabbin Abraham Cooper, är allt annat än nöjda:

- Dimridåer och bortskyllande. Språkförbistring? Knappast – vi utgår från att Malmö kommuns representanter är kvalificerade vad gäller internationella relationer. För övrigt talar Ilmar Reepalu själv ganska bra engelska. Jag tänker inte gå i polemik med Ilmar Reepalu. Men hur försöker han framställa oss?

- Det handlar inte om hur man tillsätter polischefer i Los Angeles, Paris eller Malmö. Vi förväntade oss oss att en demokratiskt vald borgmästare skulle se som sin plikt att leda och uppmuntra alla politiska beslutsfattare, alla tjänstemän och i alla avseenden vara en ledande kraft för att skydda sin stads minoriteter.

- Om inte Ilmar Reepalu tar sitt ansvar och bidrar till en lösning är han en del av problemet. Det var inte en maktlös politiker vi såg. Om Ilmar Reepalu känner sig så maktlös som han säger sig vara kanske han då borde protestera, menar Shimon Samuels.

Centret begär nu också att staten ska stå för de kostnader den ökade säkerheten innebär, och tar inte Reepalu itu med problemen på allvar hotar centret med att behålla resevarningen.

– De försöker tydligen lägga munkavle på mig. Jag kommer aldrig sluta kritisera staten Israels övergrepp, säger Ilmar Reepalu.

Skånskan · SDS



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt