lördag 12 mars 2011

Frånskild svensk medborgare fast i Saudiarabien

SAUDIARABIEN En palestinsk kvinna med svenskt medborgarskap i den suadiarabiska staden Jeddah uppges ha vänt sig till the National Society for Human Rights kontor i Makkah för att be om hjälp med att hitta logi och lämna landet efter att hennes palestinska man skilt sig ifrån henne och strök henne ifrån hans ”iqama”, uppehållstillstånd.

Trots att kvinnan, som är i 30-årsåldern, har svenskt pass kan hon inte få tag på ett utresevisum för att lämna landet utan att samtidigt ha ett uppehållstillstånd. Utöver passet har hon inga andra dokument eller handlingar. Således har hon tvingats stanna kvar hos vänner i Jeddah sedan skilsmässan. Situationen förvärrades av att hennes numera före detta man även tipsade passpolisen om att hon rymt.

Utlänningar som anklagas för att rymma ifrån deras understödjare riskerar diverse straff under saudisk lag, inklusive fängslande och deportation. Deras fingeravtryck tas också för att förhindra dem från att återvända inom en femårsperiod.

NSHR har inte lyckats att identifiera kvinnan men uppger att hon vädjat om skydd och hjälp med att komplettera hennes process för att lämna landet.

Den svenska ambassadören Jan Thesleff säger till Arab News att ambassaden behöver få fler uppgifter om fallet. Han har uppmanat NSHR att be kvinnan kontakta honom.

- Om hon är svensk medborgare är vi skyldiga – och glada – att ge henne att hjälp hon är berättigad till.

NSHR å sin sida säger att de inte kontaktat ambassaden då kvinnan enbart vädjat om hjälp med att hitta logi och pappersarbetet nödvändigt för att hon ska kunna resa ur landet. Vidare säger de socialdepartementet uppgett att hon kan tilldelas en plats på ett kvinnoboende trots att hon inte uppfyller kriterierna. Något kvinnan dock har refuserat och i stället velat bo kvar med vänner medan hennes situation reds ut.

NSHR har på nytt krävt att kvinnor i liknande situation ska tilldelas logi. Utländska kvinnor gifta med saudiaraber eller utlandsarbetande som skils och sparkas ut har inga släktingar eller liknande att vända sig till. Även hembiträden hamnar inte sällan i dessa situationer.

Enligt statistiken slutar ett av tre äktenskap i Saudiarabien i skilsmässa. 42 procent av gifta kvinnor mellan 20 och 30 skiljer sig.

Arab News



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt