söndag 13 mars 2011

Ensamkommande intar Fyrtornet

KUNGSBACKA Efter nästan ett helt års försening står nu äntligen det nya boendet Fyrtornet för så kallade ensamkommande flyktingbarn i Kungsbacka färdigt. I veckan anlände de första gästerna.

Inför ankomsten ska diverse TV-apparater och en välkomstskylt upp.

– Det viktigaste är att de ska känna sig trygga och bli sedda och bekräftade. Vi försöker tänka att det här ska vara ett hem även om det är en onormal situation, säger ungdomshandledaren Marie Markskog.

I början av februari kom bostadsmodulerna på plats och i veckan flyttade personalen in. Vissa svårigheter uppenbarade sig inledningsvis med att hitta en plats för boendet i närheten av Kungsbacka närsjukhus.

Varje gäst kommer att få en egen kontaktperson. Vid ankomst tar personalen kontakt med skola, ordnar med en hälsoundersökning och tar reda på om de är i behov av psykologhjälp eller andra slags insatser.

– Den stora utmaningen handlar om att få dem att må bra. Barnen har varit med om mycket, de har skilts från släkt och familj och några vet inte om de får stanna i Sverige, säger Mia Christiansson, föreståndare på boendet.

På Fyrtornet ska både asylsökande och de som fått permanent uppehållstillstånd bo.

Boendet har orsakat viss kontrovers, men kommunen har tidigare tagit emot ensamkommande utan några problem, säger Staffan Hallström, förvaltningschef för gymnasie- och vuxenutbildningen.

– Det har ringt föräldrar som undrar hur det ska bli i skolorna nu, men de har ju inte ens märkt att barn som kommit hit gått där.

Protesterna sägs nu ha avtagit och personalen på boendet vittnar om ett genomgående positivt bemötande från Kungsbackaborna, som tillsammans med diverse föreningar erbjudit sin hjälp.

– Det är också många som ringer och vill jobba här, säger Mia Christiansson.

Korta fakta

Enligt avtalet mellan kommunen och Migrationsverket ska sju platser för ensamkommande finnas i Kungsbacka. Här ska pojkar mellan 13-15 samt flickor mellan 13-17 år tas emot. Boendet har sju heltidsanställda och är bemannat dygnet runt. Kostnaderna står staten för, det vill säga skattebetalarna.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt