måndag 27 september 2010

Den svenska journalistkåren inte totalt genomrutten

SD-HATET I tider då hatpropaganda varvat med lögner och överdrifter präglar nyhetsrapporteringen om Sverigedemokraterna är det lätt att tappa hoppet om ett en objektiv media fortfarande över huvud taget existerar. Dom är inte många, men det finns några journalister kvar i det här landet som tar sitt journalistiska uppdrag på allvar.

Det var i radioprogrammet Medierna i P1 i lördags som bevakningen av SD togs upp. Landets nyhetsredaktioner har sedan valresultatet stod klart slagits av panik. För journalister i södra Sverige, där man har erfarenhet av SD, tar man dock det hela med ro. Till exempel tilläts Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, delta i valdebatten i Radio Blekinge – till skillnad från riksmedia. Åsa Holst, nyhetschef på Radio Blekinge, anser att SD ska granskas precis som vilket annat parti som helst.

På Helsingborgs dagblad har tidningens valgeneral, Åsa Nicander, fått motta telefonsamtal från flera lokaltidningar  runtom i landet där skräckslagna journalister undrar hur man ska hantera debatter och intervjuer med företrädare för SD. Ett förhållningssätt som Nicander beskriver som ”beröringsskräck”. Istället för att fokusera på om uppmärksamhet i media kan ge SD fler röster eller inte framhåller Nicander att tidningarnas journalistiska uppdrag är det viktigaste. Ett uppdrag som inte går ut på att stoppa SD utan att förhålla sig professionellt till det hela och låta väljarna själva avgöra.

Nicander säger också att efter några vingliga första år med SD i Skånes kommuner har de valt att inte ha ett specifikt sätt att bevaka just SD på. Dock var de nära att skaffa just en sådan policy innan de insåg att de hamnat ganska snett och vidhåller att kunskap och professionalitet är ledorden i deras arbete.

I samma program kommer Niklas Orrenius på Sydsvenskan med den föga överraskande nyheten att de flesta svenska journalister avskyr SD.

Ett inslag innan bevakningen av SD tas upp som handlar om hur media kan tolka opinionsundersökningar lite hur de vill rekommenderas också att uppmärksammas.

SR

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt