onsdag 29 september 2010

Facken utesluter SD-aktiva medlemmar

ODEMOKRATISK MOBBING Sverigedemokraterna fick 5,7 procent i valet och är därmed inne i riksdagen samt sitter i ett antal kommunfullmäktige. Men det hjälper inte i det odemokratiska Sverige. Fackförbunden landet runt som ska se till medlemmarnas bästa vägrar medlemskap åt de som är aktiva inom SD.

PI har tidigare tagit upp Vårdförbundet där dess ordförande Anna-Karin Eklund menar att den som är aktiv inom SD och ställer upp i val eller arbetar i styrelser inte kan dela förbundets värdegrund.

Fackförbundet SKTF (SKTF) organiserar anställda i kommun eller landsting och betecknar sig själva som

…en demokratisk organisation och varje medlem har därför rätt till inflytande över och stöd av organisationen

Vid SKTF:s förbundsråd i måndags gjorde ordförande Eva Nordmark helt klart att fackets värdegrund gör det omöjligt för en sverigedemokrat att få förtroendeuppdrag i förbundet.

Efter valet skrev man så här

Fördomar och myter om invandring är aldrig okej. Valet i söndags innebar stora förändringar i det politiska landskapet. SKTF har därmed liksom tidigare en fortsatt tydlig uppgift. SKTFs värdegrund är glasklar: vi respekterar mänskliga rättigheter och att alla människor har lika mycket värde; på jobbet,och i samhället. Vi kommer inte att acceptera och förhålla oss till en verklighetsbeskrivning som inte respekterar alla människors lika värde.

LO-förbundet Transport utesluter:

– Vi utesluter aktiva Sverigedemokrater. Deras idéer är inte förenliga med våra stadgar och att de fått ett slags legitimitet genom att de valts in i riksdag och kommunfullmäktige spelar ingen roll, säger Martin Viredius, som är förbundets tredje vice ordförande.

- Ett problem är att importen av billig arbetskraft göder främlingsfientlighet bland våra medlemmar, men lönedumpning måste bekämpas med likabehandling. Inte med främlingsfientlighet.

Under valet 2006 uteslöt Akademikerförbundet SSR en aktiv SD-medlem. De avgör från fall till fall.

IF Metalls inställning diskuteras internt efter att en förtroendevald medlem i södra Sverige har just blivit invald till kommunfullmäktige och nu ska hans medlemskap i facket prövas.

– Sverigedemokraternas idéer strider mot allt vi står för, men det går inte att kasta ut dem med automatik, säger IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe.

– Att vara medlem i Sverigedemokraterna räcker inte. Man måste också aktivt förespråka deras värdegrund. Det är tydligt i våra stadgar. Därför måste varje fall prövas individuellt, säger Anders Ferbe.

– Det är en komplicerad diskussion. Nästa fråga är ju om vi kan ha en moderat eller en kommunist som medlem. Och ska någon uteslutas eller mista ett förtroendeuppdrag måste det ske på ett korrekt och rättssäkert sätt.

DN

Demokrati i Sverige är ett luftslott! Du får tycka vad du vill bara du tycker som oss.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt