tisdag 7 september 2010

Mona Sahlin fokuserar på invandrarrösterna

VALET 2010 Enligt Aftonbladet är 42 000 röster allt som krävs för att Mona Sahlin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand tar över regeringsmakten i höst. Då räknar man inte med de 6.1% av rösterna som Sverigedemokraterna erhöll i Aftonbladet/United Minds senaste opinionsundersökning, och som Aftonbladet av någon anledning ”glömmer” att redovisa. Men faktum kvarstår, valet om tolv dagar kommer att bli en rysare, och de rödgröna kämpar nu med näbbar och klor för att locka till sig de sista rösterna som krävs för regeringsskifte. Nu koncentrerar sig Mona Sahlin på väljarna i förorten.

Sydsvenskan idag, ytterligare kommentarer är överflödiga:

Mona Sahlin tackar så hemskt mycket för arrakskaffet, rosenbroschen och det vackra pärlhalsbandet. Men hon har ett viktigare budskap: – Gå och rösta nu! Alla måste rösta! Det är ju många här i området som aldrig röstar.

Med mindre än två veckor till valet ligger Mona Sahlins rödgröna allians efter de borgerliga i opinionsmätningarna. Men Sahlin upprepar att "allt kan hända" och att röstskolkarna avgör valet.

Nu pågår Operation mobilisering. Sahlins valspurt riktas stenhårt mot dem som partiets valstrateger anser är lättast att förvandla från soffliggare till S-väljare: invandrare och ungdomar i storstäderna.

I helgen besökte hon Botkyrka, i går Rosengård och Möllevången, i morgon Angered och Nordstan.

– Vi hoppas att du blir statsminister och då kommer tillbaka och hälsar på, säger Zeina Boulani efter morgonfikat på kvinnokaféet Yalla på von Rosens väg.

– Jag kommer tillbaka, säger Mona Sahlin. Jag håller vad jag lovar. Alltid!

Efter besöket gör Zeina Boulani ingen hemlighet av sina partisympatier:

– Jag tänker mycket på Mona och vad hon kan göra med skolan och jobben och så.

Nästa anhalt är Tegel­huset. Rosengårds egen S-ledare Andreas Konstantinides erbjuder ett nittiotal åhörare att följa med Mona Sahlin till vallokalen i City Gross för att förhandsrösta. Men först håller Mona Sahlin ett kort tal – tolkat till arabiska och somaliska.

– Om ni vill rösta på ett parti som inte bara säger nej till rasismen, utan också ja till framtiden, ska ni rösta på Socialdemokraterna, säger Sahlin, som utlovar en upprustning av områden som Rosengård, Tensta och Rinkeby.

Hon möts av svala applåder, men desto fler mobil­kameror. En tillhör femtonåriga Hager Ramadan.

– Bilderna blir ett minne. Jag ska visa dem för min ­familj.

Utanför sporthallen får Hager Ramadan ytterligare ett minne för livet.

–Mona sade hej till mig! Åh shit!

Strax förstärks upplevelsen. Hager tar mod till sig och får en bild av Mona med bästa kompisen.

Utanför City Gross väcker ett stort följe av partifunktionärer, livvakter och journalister stor uppståndelse. Av hänsyn till valhemligheten går Mona Sahlin inte in i själva vallokalen. I stället hälsar hon på Pimolwan Lomlak, Jama Ismail och Nasra Ahmed.

Neshat Neziri lovar att rösta på Mona Sahlin – fem gånger.

– Hela min familj tror på dig, anförtror han.

Mona Sahlin klargör för två reportrar från Danmarks Radio att ökade kulturella skillnader gör Sverige rikare:

– Det påstår jag med bestämdhet. Sverige är ett av få länder i Europa utan ett främlingsfientligt parti i parlamentet. Så vill jag att det förblir.

En timme senare. Strax innan Mona Sahlin håller två korta tal dånar rockmusiken över Möllevångstorget. Här är publiken en blandning av unga och pensionärer. Budskapet att valet ska göra slut på klyftor, orättvisor och egoism.

Förstagångsväljaren Tina Sprimont har inte bestämt sig och har öronen öppna. En gång applåderade hon:

– Det var när Mona sade att unga ska få jobb. Det kändes viktigt, säger hon.

Anne-Maj Ahlgren är pensionär och tillhör egentligen inte målgruppen för Sahlins slutspurt. Men hon blir för första gången övertygad om hur hon ska rösta:

– Mona är bättre live än på tv. Det var jäklar anamma! Hennes agerande övertygade. Hon visade verkligen var skåpet ska stå!

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt