måndag 6 september 2010

Turkiets och EU:s framtid på spel

FOLKOMRÖSTNING Den 12 september kan mycket väl Turkiets och EU:s framtid stå på spel då en folkomröstning kommer att äga rum för att ta ställning till ett lagförslag som skulle innebära en stor förskjutning i maktförhållandena mellan å ena sidan det proislamska regeringspartiet AKP och å andra sidan oppositionspartierna som stödjer ett bevarande av den turkiska författningen som den ser ut idag.

Huvudfrågan det påstås röra sig om är om den turkiska författningen skall ändras så att landets styrande parti AKP skall få utökade maktbefogenheter på bekostnad av militärens och de höga ämbetsmännens. Militär och domstolar har sedan länge fungerat som en garant för att den islamska pesten skall hållas så långt borta som möjligt från styrandet av landet. Det är exempelvis förbjudet för statligt och kommunalt anställda att bära religiösa klädesattribut (hijab mfl) och det är förbjudet att bära sådana plagg i skolorna.

Detta vill det proislamska AKP ändra på, och man vill samtidigt kunna åtala de militärer som vid en kupp 1980 tog makten för att stoppa ett muslimskt maktövertagande. Samtidigt har landets domstolar hållit ett vakande öga på regeringspartites försök att islamisera det sekulära styrelseskick som landet har, bland annat genom att försöka mjuka upp reglerna för muslimsk klädsel inom statlig och kommunal förvaltning.

Detta höll för några år sedan på att kosta AKP rätten att verka som politiskt parti då en omröstning i högsta domstolen med endast en rösts övervikt beslutade att inte förbjuda partiet. AKP menar att anpassningar måste ske och förändringar i grundlagen genomföras för att Turkiet överhuvudtaget skall kunna bli EU-medlemmar, något som starka medlemsnationer som Tyskland och Franrike (två länder hårt drabbade av västs allt snabbare islamiseringen) starkt motsätter sig.

Striden står alltså mellan en parts önskan att bevara det sekulära styrelseskick som Kemal Atatürk införde på 1920-talet och en annan part som maskerar sin önskan att islamisera Turkiets styrelseskick genom att skylla på en nödvändig EU-anpassning.

För svensk del är ett EU-medlemsskap för Turkiet i förlängningen sannolikt ekonomiskt och demografiskt förödande. Redan nu är Turkiet det land som ”flykting”-smugglarna oftast använder som transitland för ”flyktingar” från Irak, Afghanistan med flera länder. Hur det kommer att se ut vid ett EU-öppnande av de turkiska gränserna törs man inte ens tänka på.

En relativt välbalanserad och sanningsenlig artikel om folkomröstningen har skrivits av Bitte Hammargren på SvD. Den är dock i sin ton ganska så uppenbart positiv till ett turkiskt EU-medlemsskap, och utelämnar också helt faktumet att en röst på AKP också är en röst på en ökad islamisering av det sekulära turkiska statsskicket.

Läs också Nicolai Sennels öppna brev till engelska premiärministern David Cameron.

Gustaf Janson

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt