tisdag 31 augusti 2010

Alliansens strategi för bättre integration Verklighetskontroll

INSÄNDARE Sent omsider, i elfte timmen, erkänner Alliansen att deras så kallade integrationspolitik havererat. För att framstå som ansvarstagande i denna fråga har nu Alliansen satt ihop ett program som synbarligen innebär att de gör bot och bättring och tar problemen massinvandringen skapat på allvar. Men gör de det? Låt oss gå igenom programmet och se om vi kan förvänta oss några omvälvande förbättringar i integrationen av alla befintliga och nya invandrare under nästa mandatperiod.

1. Bonus till bra skolor i utsatta områden.

En klassisk borgerlig idé som baseras på extra inkomst som belöning för hårt arbete. Och för all del, det kan finnas en poäng i detta men en satsning på 20 miljoner kronor om året är en droppe i havet i skolbudgeten. Det är helt otänkbart att detta gör någon reell skillnad och förslaget är således ren utsmyckning. Visste ni att skolbränder kostar 500 miljoner kronor om året? Det ger en indikation på hur lite 20 miljoner är i det stora hela.

2. Förbättra SFI och inför SFI-peng

Varningsklockor ringer när jag läser om valfrihet och "öppna upp för fler aktörer". Man vill alltså ha privata aktörer som med vinstintresse som incitament ska utbilda nyanlända i svenska. För mig ser jag bidragsfusk, resursslöseri och utebliven kvalitetskontroll långväga ifrån.

Jag ser moroten här: En gratis chans att lära sig språket i sitt nya land i en skolsal bekostad av landets skattebetalare. Var är piskan? Den nyanländes skyldighet att lära sig? Det skulle vara avsevärt mer önskvärt att se lite krav och skyldigheter här.

På det hela taget är en satsning på SFI säkert av godo men jag ser inget i detta förslag som tyder på att denna satsning är rätt riktad. Och utan att ange finansieringen och vilka medel man ämnar skjuta till så vet vi inte om förändringen ens blir noterbar. Dessutom oroar omnämnandet av privata alternativ. Det låter som en nyspråksindustri i antågande.

3. Utvidgad samhällsinformation

Jag nöjer mig med att konstatera att det beviljas ca 80.000 uppehållstillstånd årligen och Alliansen satsar 40 miljoner kronor på samhällsinformation om skyldigheter och rättigheter. Detta är 500 kronor per person. Vad räcker det till? En halvtimma i klassrummet? En broschyr? Båda delar?

En seriös satsning vore ett samhällskontrakt där man grundligen blir informerad om sina rättigheter och skyldigheter samt om hur samhället i Sverige i grunden fungerar. Därefter fick man ingå ett kontrakt där man intygar ett man ämnar uppfylla sina skyldigheter. Hur man förhållit sig till detta bör vara en tungt vägande aspekt vid bedömningen om uppehållstillstånd, och i ännu högre grad medborgarskap, beviljas.

Men vad föreslår Alliansen? En skensatsning är väl det snällaste man kan säga. Man lägger fram ett förslag som låter bra: vi informerar om vad som gäller i Sverige! Men i realiteten blir det bara ytterligare ett obligatoriskt moment att sitta igenom för nyanlända, ett moment av minimal betydelse.

4. Förstärk instegsjobben

Instegsjobben diskriminerar grovt mot alla som inte är berättigade. En ytlig bekant är ICA-handlare och han har anställt flera nyanlända invandrare de senaste åren. Nu ska alltså vi skattebetalare gå från att betala 75 procent av dessa hans lönekostnader till 80. Nämnde jag att han årligen gör miljonvinster?

Dessutom kräver hans butik en viss bemanning. Han har den bemanning som krävs men anställer självklart inte personal som inte behövs. Det är inte så att det blir fler jobb av instegsjobb, utan jobben fördelas annorlunda. Svensk ungdomsarbetslöshet är rekordhög och ett jobb i en butik vore ett utmärkt tillfälle att komma in på arbetsmarknaden.

Jag började själv på butiksgolvet en gång i tiden och lärde mig mycket samt fick tillfredställelsen att tjäna mina egna pengar. Nu kostar en svensk ungdom helt plötsligt 5 gånger mer att anställa än en nyanländ invandrare. Varför vill Alliansen diskriminera våra svenska ungdomar, våra barn och vår framtid, till förmån för nyanlända invandrare? Obegripligt, oansvarigt, ja rent av skamligt!

5. Behåll RUT och ROT

Detta är säkert vettigt men i grund och botten är detta en konjunkturfråga. RUT och ROT infördes som stimulans för att vi genomgick en finanskris och hade negativ tillväxt. Vi är på väg tillbaka till god tillväxt men återhämtningen är inte solid och arbetslösheten biter sig fast. Alltså är det rimligt att dessa stimulanser får vara kvar. Det har ingenting med invandring att göra, även om invandrare sysselsatta i byggbransch och hushållsnära tjänstesektor skulle missgynnas liksom svenskar i dessa sektorer om dessa stimulanser drogs tillbaka. I detta konjunkturläge och med denna arbetslöshet hade Alliansen behållit RUT och ROT om så vi inte hade en enda invandrare i Sverige.

Dessutom har vi redan RUT och ROT och vad det var fråga om här var väl nysatsningar? Man botar väl inte en havererad invandringspolitik genom att hålla fast vid det befintliga? Visst är det positivt att man inte försämrar, men att beskriva status quo som en åtgärd för förbättring är oärligt.

6. Sänkt tjänstemoms för restauranger

Detta är ett bra förslag. I grund och botten ett arbetsmarknadsförslag och något som borde genomföras oavsett, men det kan säkert gynna invandrare. Ett pluspoäng här, men mer som arbetsmarknadspolitisk åtgärd än som en integrationssatsning.

7. Utvecklad rådgivning och mentorskap

Detta verkar vid första anblick som ett bra förslag. Säkert är det så att det finns en massa informella hinder för invandrare och en mentor av något slag kunde vara behjälplig. Jag tycker detta är en vettig idé, men jag ser inga detaljer som tyder på att det är mer än på idéstadiet i nuläget. Dock, denna idé har potential.

8. Fortsätt med nystartskontoren

Detta finns ju redan. Hur kan det tas upp som en åtgärd för att komma till rätta med en havererad invandringspolitik då det redan finns? Den nytta dessa nystartskontor gör är ju redan tillgodogjord i dagsläget. Ännu en gång framställs status qou som en förändring/förbättring. Detta är oärligt! Sen att dessa kontor mycket väl kan vara till nytta är inte relevant i denna diskussion.

9. Inför nystartzoner

Whoa! Håll i hästarna! Ska vi införa speciella zoner för invandrare där hela deras ekonomi ska vara underbyggd av relativa skattefördelar?! Detta är instegsjobb på steroider. Detta skulle gravt diskriminera främst mot svenska ungdomar men även mot svenskar i gemen.

Hur detta förslag hjälper "integrationen" är för mig obegripligt. Här skapas istället incitament att bosätta sig och bo kvar i speciella zoner där man har fördelar. Detta är ett segregationsförslag som i realiteten betyder att invandrare ska ha institutionaliserade ekonomiska fördelar gentemot svenskar, i Sverige!

Slutsats:

Bortsett från en del förslag som orättvist diskriminerar mot svenskar och en del befintliga program som falskeligen utmålas som förändringar så har vi inte mycket kött på Alliansens ben när vi lägger förslagen under lupp. För lite, för sent – som man säger.

Det som skriker med sin frånvaro är minsta antydan om att mängden invandrare skulle vara relevant. Att strömmen på ca 80.000 nya om året lägger sådan börda på vårt samhälle att stort sett alla förslag blir oväsentliga. Man kan utbilda mentorer och SFI-lärare för glatta livet, men man kan inte åstadkomma förbättring i en havererad invandringspolitik om man konsekvent vägrar att ta hänsyn till strömmen av nya invandrare. Detta är så uppenbart att ett barn kan förstå det. Ändå har vi sju partier i riksdagen som inte ens tillåter frågan att debatteras. Snacka om strutsbeteende!

Alliansens förslag får betyget IG.

PM

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt