lördag 28 augusti 2010

Miljonprogrammets etniska ghetton rustas upp för pensionspengar?

MASSFÖRSTÖRELSE I miljonprogrammets bostäder runt om i Sverige, med företrädelsevis invandrarbefolkning, ser man nu att renoveringsbehovet är extremt stort. I Botkyrka strax söder om Stockholm, Sveriges mest invandrartäta kommun, är behovet av att renovera upp det etniskt starkt diversifierade ghettot Alby mycket påtagligt. Men det saknas pengar…

Att få fram ekonomiska resurser för att renovera de starkt nedslitna bostadsområdena ser man som oerhårt svårt. Rusta upp och sedan låta hyresgästerna vara med att finansiera det hela via hyrespåslag anses vara uteslutet då det officiellt är ekonomiskt resurssvaga personer som bor i dessa områden. Få har abete och bidragsberoendet är masivt.

I miljonprogramsområdena räknar den kommunala hyresvärden Botkyrkabyggen med att en renovering skulle kosta någonstans mellan 2-8 miljarder kronor, beroende på vilken nivå väljer att lägga sig. De pengarna har inte kommunen, och de pengarna går alltså heller inte att få fram hos de i huvudsak bidragsförsörjda hyresgästerna.

En som skissat på olika metoder för att finansiera hela ombyggnadsprojektet utan att hyresgästerna skall behöva betala något själva är Carl Mossfeldt på Tällberg Foundation. Han, liksom Peter Head från den globala ingenjörsfirman Arup, har funderingar på om inte svenskt pensionskapital skall kunna finansiera upprustningen av de nedslitna miljonprogramsområdena. Head skissar för övrigt på en ”ekologiskt hållbar modell” för hur en renovering skall kunna genomföras utan att hyresgästerna deltar i finansieringen.

I Malmö, och då främst på Rosengård, är man också svårt drabbade av den snabba nedslitningen av bostadsbeståndet. Man har haft omfattande problem med fukt- och mögelskador, skadedjursangrepp och allmänt dåligt skötta lägenher.

Fler anledningar till detta har nämnts men främst trångboddheten, att det bor alltför många människor i en lägenhet, har angivits som en bidragande orsak. Det omfattande bostadsförfallet var också en av anledningarna till att bostadsbolagen Contentus, MKB och Gröningen (ägs av norska Acta) ville starta en boskola för att lära invandrarna hur man bor i en hyreslägenhet i Sverige.

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt