lördag 28 augusti 2010

SD anmäler sin egen valfilm till Justitiekanslern

PRESSMEDDELANDE Sverigedemokraterna presenterade under gårdagen sin TV-reklam, som var tänkt att visas i TV4 under perioden 6-17 september. Några timmar efter presentationen meddelade dock TV4 att man inte tänker sända filmen. Motivet var att man påstod att den skulle bryta mot svensk lagstiftning.

TV4 har inte kunnat peka ut något enskilt i innehållet eller det framförda budskapet som är lagvidrigt. Istället påstår man att ”intrycket” som filmen ”i sin helhet” förmedlar strider mot ”demokratiparagrafen” som TV är bundna till. ”Helhetsintrycket” skulle enligt TV4:as påståenden även kunna  strida mot lagstiftningen om hets mot folkgrupp.

Sverigedemokraterna har dock själva i förväg konsulterat ett par jurister som kunnat intyga att filmens innehåll på intet sätt strider mot svensk lag. Den uppfattningen delas också av Per Hultengård, som är mediajurist på Tidningsutgivarna.

För att få saken utredd så snabbt som möjligt väljer nu Sverigedemokraterna att anmäla sin egen film till Justitiekanslern för granskning. Förutom sig själva har man också anmält tidningarna Resumé och Dagens media, som i likhet med Sverigedemokraterna publicerat filmen på sina respektive hemsidor och därmed också rimligen gjort bedömningen att den inte bryter mot någon lag.

Sverigedemokraternas Erik Almqvist, som ansvarat för produktionen av filmen, kommenterar:

Påståendena om att vår reklamfilm skulle bryta mot lagen ser vi som personligt och politiskt motiverat trams från Jan Scherman och TV4:as sida. Det är en fullständigt orimlig tanke att det skulle kunna utgöra ett lagbrott att inför ett val påpeka, och i bildspråk visa, att statens resurser inte är oändliga, att politik därför handlar om prioriteringar och att vi hoppas att väljarna skall lägga sin röst på ett parti som prioriterar de äldres välbefinnande framför en fortsatt kostsam massinvandring. För att få definitiv klarhet i frågan och för att filmen inte ska stoppas är det viktigt att frågas utreds så snart som möjligt. Därför anmäler vi den själva.

Om, eller snarare när, JK har friat vår film förväntar vi oss en personlig ursäkt ifrån Jan Scherman och TV4 för de falska anklagelser som man framfört mot filmen och vårt parti. Om TV4, trots ett friande utlåtande från JK, förvägrar oss att sända filmen i enlighet med vårt kontrakt så kommer vi att inleda en juridisk process mot TV4 i syfte att erhålla skadestånd för den omfattande skada de riskerar att kunna åsamka vårt parti i valrörelsens slutskede, säger Erik Almqvist.

För vidare information:

Pressekretariatet

Tel: 08-50 00 00 55

E-post: presskontakt@sverigedemokraterna.se

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt