torsdag 19 augusti 2010

Emilsson omplaceras

Henrik Emilsson som jobbade som tjänsteman hos integrationsminister Nyamko Sabuni har nu omplacerats och får nya arbetsuppgifter, detta efter att han skrivit i sin privata blogg att det inte finns några goda utövare av islam. Nu skriver Henrik på sin blogg ”Integrationsbloggen

Det kritiska omdömet om Islam som gjorde att Expressens ”väktarråd” drog igång ett mediadrev utan dess like var att Henrik skrev på sin privata blogg i september 2008 (han var inte ens anställd då på departementet) då han kommenterade en debattartikel av författaren Lena Andersson där hon varnade för ”den religiösa terror” som riktats mot konstnärer, författare och journalister.

Tjänstemannens egen kommentar till artikeln var att ”Islam är som kommunism eller nazism. Det finns inga goda utövare – bara förvirrade eller onda

-Jag tar starkt avstånd från de åsikterna, och det är klart att det finns ingen sanning i det, säger Nyamko Sabuni till Expressen.

Men varken hon eller hennes statssekreterare, Christer Hallerby, ville under onsdagen säga om mannen är olämplig att jobba med invandrarfrågor.

-Jag kan inte bedriva personalpolitik i media utan det är något vi får ta internt. Detta är en sak han har gjort utanför tjänsten och såvitt jag förstår också innan han anställdes här. För regeringskansliets opolitiska organisation så gäller samma regler som på den övriga arbetsmarknaden när det gäller yttrandefrihet, anställningstrygghet och fackliga förhandlingar vid omplaceringar, sade Hallerby till TT.

Sabuni påpekade också att mannen är en opolitisk tjänsteman och att hon inte kan ha koll på vad alla tjänstemän i regeringskansliet tycker. Sabuni ville inte svara på frågan om mannen är lämplig som utredare på hennes departement.

Nu har det kommit ett pressmeddelande från Catharina Bildt, politiskt sakkunnig hos Sabuni. Där klargjorde Bildt att hon och tjänstemannen är överens om att diskussionen som uppstått gör att han inte kan företräda departementet ”på samma sätt som tidigare”.
Henrik kommer därför att få ”förändrade arbetsuppgifter inom departementet i framtiden”. Vilka dessa blir pågår en diskussion om, enligt Bildt.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter