söndag 29 augusti 2010

Pensionspengar föreslås användas till att rusta upp miljonprogramsghetton

I mångkulturella och invandrartäta Botkyrka ligger 80 procent av de lägenheter som det kommunala bostadsbolaget förvaltar i miljonprogramsområden.

Att skaka fram pengar till en omfattande upprustning kommer att bli tufft, för hyresgästerna har inte själva råd att vara med och finansiera ombyggnationen av de nerslitna bostäderna. Behovet av pengar ligger i spannet 2-8 miljarder kronor beroende på vilken nivå renoveringarna ska ligga på. Dessa pengar har ej Botkyrkabyggen. Nu börjar intressenter titta på att använda pensionsfonderna för att finansiera ombyggnationerna. Hyresgästerna anses själva inte kunna vara med och betala sin egna hyreshöjning.

Peter Head, från den globala ingenjörsfirman Arup, tittar just nu på den frågan. Han har varit med och skissat på en ekologiskt hållbar modell som skulle kunna skapa både jobb och livskvalité för de boende. Hans upplägg är att hyresgästerna skriver under ett avtal där de lovar att de närmaste 15-20 åren betala lika mycket för sophämtning, el, vatten och andra resurser som de gör idag. Därefter görs massiva renoveringar och en omorganisation som reducerar resursanvändningen med 80 procent i bostadsområdet. Hyresgästerna har därmed råd att bo kvar och renoveringarna blir en attraktiv investering.

– Det här är ett sätt att skapa ett partnerskap mellan privata och offentliga intressen. De nationella pensionsfonderna borde vara mycket intresserade, eftersom investeringarna betalar sig under 10-20 år och är kopplade till stora, sociala vinster. Ganska många i Storbritannien har redan visat intresse för modellen, bland annat ett finanshus som har skapat en fond för det här, berättar han.

-Fria Nyheter har inga uppgifter på vad landets pensionärsorganisationer tycker om detta. Fria Nyheters förslag är att mångkulturförespråkarna på landets mediaredaktioner samt Stockholmspolitikerna visar solidaritet mot Botkyrkaborna, integrerar sig och byter bostäder. Det blir win-win för alla parter eftersom kapitalstarka hyresgäster flyttar in i mångkulturella områden som de så varmt förespråkar och storbarnsfamiljer från Irak och Somalia kan flytta till stora våningar i innerstaden.

- Statsministern samt Mona Sahlin borde vara första paret ut för att byta bostäder.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter