torsdag 19 augusti 2010

Zigenare från Rumänien åtalade för omfattande skimming

JÖNKÖPING Två zigenare från Rumänien greps i maj vid en bensinstation i Huskvarna, misstänkta för grovt bedrägeri genom s k skimming. Och brotten är många. Nästan  200 skimmade kort. Dessutom tror polisen att de ingår i en större östeuropeisk skimmingliga som opererar över hela Europa. Häromdagen inleddes rättegången mot de två vid Jönköpings tingsrätt.

Åtalade

  • Manuel Filip, född 1977
  • Ionut Lautaru, född 1976

Enligt kammaråklagare Magnus Feldth hade de två åtalade 33-åringarna när de greps redan hunnit skimma nära 200 betalkort, på tre bensinmackar i Jönköping och Borås och stulit drygt 40 000 kronor.

En bilist som tankade vid Preem-macken i Huskvarna den 7 maj i år reagerade på att kortläsaren var trög och svårmanövrerad. Han lade också märke till en tom skåpbil som stod parkerad några meter bort och kontaktade därför polisen. Vid en närmare undersökning av automaten upptäckte polisen att avancerad skimmingsutrustning hade monterats dit. Och skåpbilen som misstänktes vara en del i brottet sattes därmed under bevakning. När männen återkom till bilen greps de.

Polisen begärde ut övervakningsfilmerna från platsen. Där kan man se hur de två männen bryter upp automaten på den obemannade macken där kortläsaren finns och sätter dit en skimmad kortläsare. Vid sidan om bensinstationen placerar de skåpbilen de köpt i Tyskland, där de har borrat hål genom plåten och monterar en kamera i öppningen. Därefter lämnar de platsen. På kvällen återvänder de, bryter upp automaten och tar bort skimningsutrustningen där information lagrats. På filmen ser de vilken kod offret knappar in. Sedan tillverkar de egna kort som de kan handla med.

Information om de åtalade och deras kontakter har skickats vidare till Europol. Männen, som åtalas för tre fall av grovt bedrägeri, riskerar upp till fyra års fängelse. Åklagaren har även yrkat på att de utvisas för gott. I skadestånds-delen har förutom en del drabbade bensinstationer en stor andel privatpersoner begärt tillbaka sina pengar.

Åtalet (sex blad, klicka upp respektive)

Domstol

Jönköpings tingsrätt, B 1728-10

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt