tisdag 2 augusti 2011

Avslöjad call centerbluff ledde till knivmord i Thailand

MORD Maxim Schantz, 25 år, härstammade från Ryssland vilket svenska myndigheter bekräftat. Han fick svenskt uppehållstillstånd år 2000 och hans familj bosatte sig i Göteborg. Maxim Schantz flyttade sedan till Thailand där han bott i ca tre år sedan. I går kväll knivhöggs han till döds, skuren i halsen, utanför sin bostad i Koh Kaew utanför Phuket. Två svenska gärningsmän flydde sedan på en stulen motorcykel. De har nu gripits.

Mördarna och offret var tidigare inblandade i samma call centerbluff i Thailand, riktat mot svenskar och norrmän men Schantz hoppade av och angav de andra.

Mördarna

Johan Sebastian Ljung, 26, från Stockholm (till vänster)
Tommy Viktor Söderlund, 26, från Österhaninge

De har erkänt mordet och motivet ska ligga i deras gemensamma call centerbluff spruckit i februari. Tommy Viktor Söderlund och en del andra greps i februari för telemarketingfiffel och ekonomisk brottslighet vilket PI skrev om då. Tillsammans med andra svenskar och norrmän drev de ett call center via firman Global Telemarketing Ltd i Pattaya, där de lurade till sig miljontals kronor. Söderlund och de andra släpptes mot borgen men kommer att åtalas längre fram för den bluffen.

Maxim Schantz var med i den bluffen men hoppade av i februari, tog med sig dokument och gick till den thailändska polisen. Därefter greps de övriga. Schantz flyttade sedan till Koh Kaew. Söderlund och Ljung spårade sedan Schantz via Facebook och efter tre veckor hade man hittat hans bostad och flyttade in i huset mittemot. När Schantz kom hem igår kväll dök duon upp och försökte tvinga honom in i deras bostad mittemot. Han vägrade och i tumultet knivskars han svårt och avled senare.

Duon ville hämnas hans angiveri men inte döda honom, hävdar duon. Söderlund har även muttrat över att Schantz ”tagit över” hans thailändska flickvän.

Nu kan duon vänta sig ett mycket långt fängelstraff för mord eller kanske dråp.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt