onsdag 3 augusti 2011

Polisen uppamanar stockholmare att lämna smycken hemma

GULDRÅNARE Stockholmspolisen uppmanar folk att lämna sina smycken hemma. Sedan mitten av juni har 16 personer rånats på sina guldsmycken genom att helt sonika springa fram och slita av dem, och det bara i Västerorts polisdistrikt.

Diana Sundin på Västerortspolisen uppger för DN att det ökande antalet guldrån kan bero på det höga guldpriset. En kvinna som bar en bismarcklänk runt halsen blev nästan kvävd och fick allvarliga skador då hon rånades.

– Det här är ett relativt enkelt sätt att komma över guld, lättförtjänta pengar för rånarna, säger Diana Sundin.

Offren består i huvudsak av ensamma äldre kvinnor och rånen har skett framför allt i Södra Järva och Spånga men också Vällingby och Solna. De senaste skedde i Huvudsta under helgen.

– Det är väldigt svårt att säga om det är en liga som utför rånen. Många av offren ser lite dåligt och blir jätterädda, signalementen är väldigt vaga, i tre fall har vi inget signalement alls, säger Diana Sundin.

Polisen uppmanar nu folk att lämna smyckena hemma eller helst låsa in dem i ett bankfack. Även butiker och företag som köper guld uppmanas att vara observanta på vilka det är som vill sälja smycken.

– Den här typen av brott brukar öka på sommaren, när vi är mer lättklädda och rånarna slipper rota bland halsdukar. Men i år är det värre än vanligt, säger Diana Sundin.

DN

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt