torsdag 11 augusti 2011

Superhjältar ska stoppa smygrasismen

SUPERFÅNIGT Fem kvinnor iförda vad som ser ut att komma från en rea på Överskottsbolaget alternativt Lidl ska tillsammans bekämpa den så kallade ”smygrasismen” i Göteborg och prata med och uppmuntra människor att öka sitt civilkurage.

Den superfåniga gruppen kallar sig Common Heroes och har sin bakgrund i satsningen Sprid, där ungdomar utbildas till att ”självständigt planera och utföra projekt mot rasismen”. Bakom satsningen står står 25 olika ungdomsorganisationer.


- Det är en positiv uppmaning. Vi anser att man inte behöver vara någon superhjälte för att göra skillnad. Det handlar mer om att våga säga i från om någon säger något dumt vid fikabordet, säger Moa Deshayes, 25, som är en av superhjältarna.

Deshayes berättar vidare att övriga ”superhjältar” valt att rikta in sig på varsin ofta utsatt grupp; homosexuella, invandrare, muslimer, ungdomar och kvinnor. Vi vill bredda begreppet rasism och ser det hellre som en jämlikhetsfråga, säger hon.

Direkt efter de norska terrordåden nyligen antog många, av naturliga skäl, att det var muslimer som låg bakom.

- Folk som sa så bad inte ens om ursäkt när de hade fel. När det i debatten blir okej att säga så, är det dags att agera, säger Moa Deshayes.

De fåniga fem kommer att ta sig runt Göteborg mellan 11 och 17 till fots, med sparkcykel och Segways. Se deras märkliga filmer här.

GT

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt