lördag 23 april 2011

Chefredaktör Mattson kallar förtryckande hijab för slöjmode

OKUNNIG Chefredaktör Thomas Mattson på Expressen har inte förstått de fanatiska mekanismerna bakom otyget med islamiska hijab (slöja). I botten handlar det om religiös sexuell moralpanik, där männen vill styra kvinnorna enligt könsapartheid, även om del kvinnor säger sig bära den frivilligt. Framförallt finns det inget som helst stöd att täcka håret någonstans i Koranen. Det är ett modernt påfund, och används nyckfullt när det passar, och inte allt för sällan missbrukas och åberopas religionsfriheten.

Okunnige Mattson kallar dock det för ”slöjmode”, efter att ha grävt fram gamla löpsedlar. Dessutom påpekar han stolt att det var hans idé och ser gärna fler artiklar.

”Löpet” från den 29 februari 2004 var min idé och handlar om slöjmode. Ett jättebra ämne, som vi borde göra igen på avdelningen SPANING, men det var inte tidningens ordinarie löp. Istället distribuerades löpsedlar som denna till utvalda stadsdelar och kranskommuner i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Detta kallas för editionering och är enkelt, vi editionerar ju löpsedlar och tidningar med olika innehåll till olika platser varje dag, men det fanns en större utmaning. Typsnittet! Jag vill minnas att vi inte kunde formulera oss på arabiska i våra egna redaktionella produktionssysten, och att vi därför fick ta till extern hjälp. Det är ju inte varje dag som vi skriver på arabiska.

Dock: när jag var redaktör för bilagan Dina Pengar, som Expressen producerade ihop med Affärsvärlden, lät jag trycka information om premiepensionssystemet på flera olika språk. D e t var en rysare, på flera sätt, men den för vi avhandla i en annan bloggpost.

Löpsedlar som den om slöjmodet är kanske inte så vanliga, men nog borde vi vara bättre på att inte bara problematisera en del saker utan också skildra dem lite mer… avslappnat?

BloggUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt