söndag 17 april 2011

Zigenarfamilj fick fängelse för åldringsbrott

ÅLDRINGSBROTT Zigenarfamiljen, från Rumänien och skrivna i Landskrona, slog till mot flera sköra åldringar i Landskrona och Malmö under hösten, där man stal deras kontokort efter att ha memorerat pinkoden när de bevakat åldringarna vid inköp. Nu har de fått fängelse.

I ett fall (se bilderna) följde man efter en äldre kvinna den 20 november inne i en butik i Landskrona där pappan, sonen och dennes unga sambo ställde sig nära kvinnan när hon skulle betala och slå in koden. I samband med det försvann även hennes kontokort. Fem minuter senare tog ligan ut 11 800 kronor i en automat på Eriksgatan. Nästa dag försökte man på nytt att ta ut flera tio tusentals kronor i en uttagsautomat på Nygatan men de försöken misslyckades.

Polisen inledde en intensiv kartläggning och spaning under november och december där man genom att jämföra olika övervakningsbilder kunde knyta familjen till åldringsbrotten. Slutligen greps fem medlemmar på bar gärning efter en stöld från en 82-årig kvinna vid en uttagsautomat i Malmö den 17 december. Det finns ytterligare en man som är misstänkt i utredningen för delaktighet i flera av stölderna. Men han var inte med när de fem nu dömda greps i Malmö och polisen har inte kunnat hitta honom.

Åklagaren väckte åtal i åtta fall. Åtalspunkterna var bland annat grov stöld, grovt egenmäktigt förfarande och bedrägeri. Men pappan svor att han var inte inblandad. Inte heller skulle han tillåta någon annan i familjen att syssla med något sådant. Pappan var dessutom aspirantpastor i en skånsk församling vilket enligt honom adderade en moralisk dimension till anklagelserna. Men dessvärre fanns ligan på övervakningsbilderna. Under rättegången framförde han även sviktande hälsa som ett skäl till att han skulle få slippa fängelse. Men tingsrätten beömde att inget som framkommit vid rättegången gav stöd för det.

Lunds tingsrätt dömde

  • Ionel Constantin, 1958-03-25 och från Rumänien, för sju grova stölder, två bedrägerier, två bedrägeriförsök och ett fall av egenmäktigt förfarande till fängelse i två år. Statslös och hade tolkbehov under rättegången.
  • Sonen Toni Constantin, född 1988-12-19, för bland annat fyra grova stölder till fängelse i ett år och åtta månader.
  • Dottern Felicia Bladson, född 1982-10-24, till ett års fängelse.
  • Jana Rushticova, född 1974-09-23 och medborgare i Tjeckien, till fängelse i ett år och fyra månader. Behövde tolk på tjeckiska under rättegången. Haft relation med Ionel Constantin.
  • Gabriela Miclescu, född 1993-03-03 och medborgare i Rumänien, till skyddstillsyn. Hade tolkbehov under rättegången. Sambo med sonen.

Inga uppgifter om utvisningsyrkande.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt