måndag 18 april 2011

Fest med djungeltema polisanmälad

LUND Efter en fest som Hallands och Helsingkronas nationer höll där tre svartsminkade personer försågs med rep runt halsen och såldes som slavar väljer nu Afrosvenskarnas riksförbund att polisanmäla händelsen.

På lördagen arrangerades en fest på Hallands nation med temat djungel. Tre svartsminkade personer med rep om halsen leddes in i lokalen av en ”slavhandlare” och under kvällen ”såldes” de vid en påhittad auktion innan festen förflyttades till Helsingkrona nation.

– Slaveriet är ett av de största brotten mot mänskligheten och så försöker studenter vid Lunds universitet att skämta om det. De skrattar åt att flera miljoner av mina förfäder kidnappades, våldtogs och dödades. Det är fruktansvärt osmakligt, jag kan inte med ord beskriva hur kränkt jag känner mig, säger Jallow Momodou, Afrosvenskarnas riksförbund.

Elinor Laveson, kurator på Hallands nation, beklagar det inträffade.

– Det här får inte hända igen, det är jättetråkigt. Vi ser just nu över vår policy, det som hände är mycket allvarligt, säger hon.

Momodou anser att studenter på ett av världens bästa bästa universitet borde känna till historien om den transatlantiska slavhandeln och att människor än i dag, även i Sverige, kämpar med att få bort den kränkande stämpel som slavhandeln innebar och fortfarande gör.

– Även om inte alla på festen var sminkade i ansiktet eller skulle vara slavhandlare, fanns det väldigt många runt omkring som inte reagerade. Vad är det för värderingar de studenter har som en gång i framtiden ska leda det här landet? Det är väldigt oroväckande.

Laveson berättar att tanken med djungeltemat var att det skulle påminna om en mix av ”Lejonkungen, Tarzan och zebror”. Dessutom ska de studenter som orsakat uppståndelsen nu vara väldigt ångerfulla och inte ha tänkt på att deras handlingar kränkte andra människor.

Förutom polisanmälan har Momodou för avsikt att även göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

SydsvenskanUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt