onsdag 20 april 2011

K-falangens gängledare och pappan åter inför rätta

GROV ORGANISERAD BROTTSLIGHET PI har skrivit åtskilliga poster om den grovt kriminella K-falangens härjningar i gangsterstaden Malmö. Nu står den kosovoalbanska gängledaren och hans pappa åtalade för flera vapenbrott, grov misshandel och olaga hot.

Det handlar om

Valdet "Vali" Kupa, född 1987. Gängledare för K-falangen.
- Tre fall av grovt vapenbrott, varav det ena stammar från 2006.
- Grov misshandel gällande 5 september.
- Olaga hot

Berat Kupa, född 1960. Pappa till "Vali".
- Grov misshandel gällande 5 september.
- Olaga hot
- Tre fall av grovt vapenbrott, där ett av vapnen hittades laddat och nedgrävt på Östra kyrkogården.

Lönnmördaren som knackade på

Åtalet berör till vissa delar skottdramat som utspelade sig i deras eget trapphus på Rosengård den 5 september 2010. En runt 22-årig man ringer på deras dörr. Ut rusar Kupas med handeldvapen och ger sig på 22-åringen i tron att han var en utsänd lönnmördare. Berat ska enligt åklagaren ha tagit ett livtag och sparkade på hans ben samtidigt som Valdet riktade sitt vapen mot hans huvud. 22-åringen lyckades dock ta sig loss och försökte fly ned för trappan. Men angriparna fick tag i honom igen och drog ned honom till fjärde våningen. Medan Valdet höll fast honom slog Berat honom två gånger i huvudet, med pistolpipan som tillhygge. Därefter avlossade Berat två skott som träffade bulgaren i vänstra låret. Därefter lyckas 22-åringen att ta sig därifrån, skottskadad och blödande.

Polisen får sedan napp på Lunds sjukhus där han sökt vård för sina blödande ben. Han vägrar först att prata i förhör. Polisen hade samtidigt bekymmer med att fastställa identiteten på honom samtidigt som han visade upp falska ID-handlingar, där namnet Valentin nämns. Om han nu är identifierad vet inte PI men tidigare har det talats om bulgariskt medborgarskap och att han behövde ryskspråkig tolk. Han har åtalats för urkundsförfalskning såvitt PI känner till. Bulgaren/ryssen ringde på fel dörr, påstod han. Detta var en av flera förklaringar i förhören. Men polisens teori är att bulgaren ska ha uppsökt gängledaren för att mörda denne men blev själv skjuten.

Vidare fann polisen två vapen i Kupas lägenhet, där det ena vapnet överraskade polisen. Valdet Kupa haltar nämligen efter en skottskada 2006. Alla förutsatte att skottskadan var ett verk av hans kriminella rivaler. Istället visar det sig nu att funna vapnet är identiskt med den skottskadan. Med andra ord, ett vådaskott.

Pappan frikänns från gångtunnelmordet

En av åtalspunkterna för vapenbrott mot Berat Kupa handlar om det vapen polisen fann nedgrävt vid Östra Kyrkogården kort efter det så kallade gångtunnelmordet, där Petrit Islamoski, född 1962, sköts till döds på Annelundsgatan natten till den 6 december 2009 i östra Malmö. Exakt mordplats var invid en gångtunnel under kontinentalbanan, strax efter Annelundsvägen, med Rosengårds ytterområde på andra sidan.

Tidigare under denna lördagskväll hade Berat Kupa och Petrit setts och hörts bråka enligt vittnen på en svartklubb/förening. Diskussionen ska enligt vittnen handlat om att Petrit ansåg Berats söner drog skam över alla andra unga albaner med sina gangsterliv. Bråket är det enda som knyter Berat till Petrit i nuläget.

Men Berat flydde ändå landet strax efter mordet och greps sedermera. Han häktades misstänkt på sannolika skäl för mordet. Men beviskedjan försvagades och åklagaren var tvungen att släppa honom. Även hans fru och den andra sonen, den nu gängmördade Mevlur Kupa (bror till Valdet), greps och satt anhållna en tid för skyddande av brottsling.

Nu avskrivs Berat Kupa från mordutredningen, som därmed är ett spaningsmord. Vapnet från kyrkogården han åtalas för är inte heller mordvapnet.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt