måndag 11 april 2011

Nej till slöja i domstolarna

NORGE Med 163 röster mot 125 antog Arbeiderpartiet, norska motsvarigheten till Socialdemokraterna, vid sitt landsmöte på söndagen ett förbud mot användandet av religiösa symboler till polisuniformen, hos myndigheter eller i domstolen.

AP:s ungdomsförbund, AUF och dess generalsekreterare Tonje Brenna, har varit starka motståndare till förslaget och anser att förbudet är ett skott över målet.

- Det er verdier som ikke trues av at folk har noe annet på hodet enn det noen oppfatter som noe annet enn det helt normale, sa Brenna.

Jonas Gahr Støre har lett AP:s integrationspolitiska kommitté och understryker att diskussionen i ledningen inte varit lätt.

- Vi fann en form för kompromiss där vi säger att det är hög tröskel i ett samhälle som vårt för att reglera klädesplagg, men att det bör vara neutral uniform i polisen, och inte heller synliga religiösa symboler hos myndigheter och domstolar, sa Støre före omröstningen.

Han betonar att det är flera som menar att detta är att gå för långt och konstaterar att det finns ett stort antal kvinnor med invandrarbakgrund som studerar lag, och att flera av dem använder religiösa huvudbonader.

- Det vi säger med denna formulering är att de inte kan göra karriär som åklagare eller i domstolarna. Det är ett dilemma som plågar mig lite, sa Støre.

Aftenposten



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt