måndag 14 februari 2011

Allmännyttan säljs ut för att renovera miljonprogrammet

BOTKYRKA I Botkyrka, Sveriges mest invandrartäta kommun, föreslår nu moderaten Jimmy Baker som är vice ordförande i det kommunlaägda Botkyrkabyggens styrelse, att man skall sälja ut så mycket som hälften av allmännyttans bostadsbestånd för att kunna ha råd att renovera de svårt nedslitna miljonprogramsområdena i kommunen.

Botkyrkabyggen har idag 11 000 lägenheter i sitt bestånd, och enligt Bakers förslag borde man kunna sälja ut ungefär 5 000 av dem. Största anledningen är det enorma renoveringsbehov som uppstått då invandrare sliter ner lägenheter snabbare än svenskar. Anlerdningen är vanligtvis att man bor betydligt fler i lägenheten än vad den är avsedd för, men dessutom spelar kulturella skillnader in vad gällande synen på hur man skall sköta sin lägenhet.

Den rödgröna majoriteten som styr i Botkyrka ställer sig inte helt avvisande till förslaget, men då i första hand för att få in pengar att bygga nya hyreslägenheter för. Socialdemokraten Katarina Berggren är kommunstyrelsens ordförande:

Vi har brist på bostäder i Stockholms län, vi har brist på hyresrätter. Vi vill istället genom att göra viss ombildning eller viss försäljning kunna finansiera byggandet av nya hyresrätter, och också kunna upprusta våra bostadsområden. Men det har inget egensyfte att sälja ut på det omdömeslösa sätt som moderaterna föreslår.

SR

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt