onsdag 9 februari 2011

Politiker kör över skolledning skolavslutning i kyrkan

SYLTRYGGAR Politiskt Inkorrekt kunde i maj berätta om att skolledningen i Sotenässkolan, belägen i den bohuslänska orten Sotenäs, hade fattat beslut att fortsättningsvis förbjuda klasserna att ha sin traditionella skolavslutning i Kungshamns kyrka. Beslutet väckte starka och negativa reaktioner hos elever, föräldrar och uppenbarligen även hos kommunens politiker. Nu föreslår nämligen de folkvalda i utbildningsnämndens arbetsutskott att skolavslutningen för eleverna på Sotenässkolan fortsättningsvis skall hållas i kyrkan.

Frågan om var Sotenässkolans elever ska ha sin skolavslutning blev föremål för kraftfulla diskussioner förra våren och försommaren. Detta sedan skolledningen beslutat att flytta avslutningen från kyrkan till en neutral plats med hänvisning till skollagstiftningen och den reviderade diskrimineringslagen.

Man menade att ingen elev skulle behöva riskera att stängas ute från en avslutning på grund av till exempel religiösa skäl. Då de massiva reaktionerna på detta beslut snabbt spred sig vaknade även de ansvariga politikerna upp och helt enkelt gick in och ”körde över” rektorerna och bestämde att avslutningen skulle hållas i kyrkan.

Därefter har de tre politikerna Annica Erlandsson (S), Susanne Aronsson (M) och Jeannette Loy (M) i utbildningsnämndens arbetsutskott i full enighet lagt fram ett förslag som innebär att traditionen med skolavslutningar i kyrkan säkras framåt i tid, för tidsperioden 2011 till 2015. Det gäller både jul- och vårterminsavslutningar och det gäller för alla kommunens skolor utom Hunnebostrands skola, som har en annan tradition kring skolavslutningar.

Socialdemokraten Annica Erlandsson, ledamot i arbetsutskottet, säger:

Vi har inte ändrat uppfattning. Vi anser att det är fullt möjligt att hålla en skolavslutning i kyrkan. Det går att lösa den här frågan på det här sättet – är det någon som absolut inte kan vara i kyrkan, kan de mötas i klassrummet innan eller efter avslutningen i kyrkan.

Anledningen till att detta ärende återaktualiserats beror på en skrivelse som kommit in från eleverna där man negativt reagerade på ett mycket snabbt fattat beslut att julavslutningen skulle flyttas till skolans matsal. Annica Erlandsson anser att det nu måste bli ett slut på tjafset och vill tillsammans med sina politikerkollegor markera att det är kyrkan som gäller som avslutningslokal fortsättningsvis.

Bohusläningen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt