fredag 11 februari 2011

Omval i Örebro och Västra Götaland

VALET 2010 I valet i september 2010 infann sig en del frågetecken på många håll i landet om hur omröstningen skötts, vilket resulterade i ett rekordstort antal anmälningar. I dag beslöt Valprövningsnämnden att kommunalvalet i Örebro och landstingsvalet i Västra Götaland ska göras om.

I Örebro kommer omval endast att ske i den nordöstra valkretsen, i Västra Götaland gäller det dock samtliga kretsar.

Bengt-Åke Nilsson, ordförande i Valprövningsnämnden, säger att felen som begåtts i Västra Götaland är så pass allvarliga att de kan ha påverkar valutgången.

I kommunalvalet i Örebro vann Socialdemokraterna och Vänsterpartiet majoriteten med en röst. Enligt matematikprofessorn Svante Linusson ska dock Folkpartiet med 39,6 procents sannolikhet få ytterligare ett mandat i stället för S – vilket hade inneburit att de borgerliga partierna i koalition med Miljöpartiet i stället hade behållit makten i kommunen.

I Örebro beror omvalet på såväl felaktigt godkända budröster som anmärkningar vid förtidsomröstningslokalerna.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap, anser att beslutet kommer alldeles för lång tid efter valet.

- Det är extremt lång tid, för lång tid. Det är bra med en noggrann genomgång men ett nytt val förlorar sin rimlighet så här lång tid efter ett ordinarie val. Det blir en osäkerhet i valsystemet och i den politiska verksamheten. Har den legal ställning eller inte? Det ska inte råda någon tveksamhet kring legaliteten i politiska organs ställning, säger Folke Johansson till TT.

Kristdemokraterna ser positivt på beskedet:

”Det är främst en seger för demokratins spelregler. Valprövningsnämndens beslut visar att allvarliga felaktigheter skett under valrörelsen 2010. Därför är det viktigt med ett omval”, säger Lennart Bondeson, kommunalråd i Örebro för Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

På torsdagen lade Fp fram ett förslag om att politikerna tas bort från Valprövningsnämnden och vill att de ersätts med domare.

- Det trodde jag inte! Jag kan inte förstå att de tar hela regionen, säger Kjell Nordström (S), ordförande i regionfullmäktige i Västra Götaland, när TT lämnar beskedet till honom om det omval som ska hållas.

- Det tror jag inte partierna är beredda på, fortsätter han. Det innebär ju helt enkelt att man måste gå i gång med en valrörelse igen, och sedan få folk till valurnorna. Det är ingen enkel process precis. Det går inte att genomföra hur snabbt som helst.

Omvalet väntas inte kunna se förrän om flera månader.

SvD

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt