tisdag 22 februari 2011

Sarkozy vill formalisera islams roll i Frankrike

FRANKRIKE Efter att ha bannlyst användandet av heltäckande islamisk klädsel på allmän plats förra året och, likt sina europeiska kollegor, tagit avstånd från mångkulturalismen vill nu Frankrikes president Nicolas Sarkozy formalisera förhållandet mellan islam och den övertygat sekulära nationen.

Sarkozy har satt siktet på islams roll i ett sekulärt Frankrike, vilket ser ut att bli en stor fråga inför valet 2012. Förra tisdagen sa han att han i april vill lansera en debatt om islams roll och inflytande.

Initiativet till debatten kring islam följer i kölvattnet av utspelet om mångkulturens misslyckande för ett par veckor sedan och ses som ett försök att vinna tillbaka röster från Nationella fronten.

- Det finns en växande klyfta mellan den mediala skildringen av islam och fransmännens betänkligheter, sa Sarkozy under en middag som hans parti Union pour un Mouvement Populaire höll.

Där sa han också att en vägran att diskutera islams roll leder till Frankrike på fel väg.

- På 1980-talet var vi slarviga med invandringen för det var tabu – och nu betalar vi priset för det. Samma sak händer med islam i Frankrike just nu.

- Det är uteslutet att det franska samhället ska påverkas av islam, det här är ett sekulärt land. Vi behöver formalisera vårt ställningstagande om religioners roll i Frankrike en gång för alla, och jag vill att detta ska uppnås 2011.

Frankrike har katolska rötter men en djupt rotad misstänksamhet gentemot religion, vilken han förstärkts av lagen i över ett århundrade.

- Vi måste ha en debatt kring bönemöten på gatorna. I ett sekulärt land kan vi inte tolerera en offentlig kallelse till bön.

France24

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt