fredag 11 februari 2011

Brå:s dimridåer

BRÅ I går kunde vi skriva om Brå:s årliga rapport, Den Nationella trygghetsundersökningen, där det konstateras att svenskarna ska känna sig allt tryggare medan invandrare är de som i känner sig alltmer otrygga. Lars J Eriksson på Skånskan skrev i går en krönika om just detta och Brå:s ökända tolkningar av siffrorna de tar fram.

Så var det dags igen för Brå (Brottsförebyggande rådet) att presentera sin årliga desinformationsrapport om tryggheten i det svenska samhället. I stället för att utgå från en generell bedömning av vad som är en rimlig känsla av trygghet bland befolkningen och faktisk utsatthet för brott, så ägnar sig Brå åt att övertolka små krusningar i opinionen hos de människor som tillfrågas om brottsligheten i vårt land.

[...]

Långsiktigt har brottsligheten ökat dramatiskt i vårt land.

[...]

Brå väljer att ta fasta på den lilla minskning som finns i enkäten när de frågar människor om de känner sig trygga efter mörkrets inbrott. Men det är faktiskt närmast en statistisk synvilla eftersom ordet trygghet inte är något tydligt begrepp. I en märklig kommentar säger Brå:s Anna Frenzel att medierna ger en felaktig bild av brottsligheten. Vad medierna gör är att värderingsfritt rapportera om en bråkdel av de faktiskt begångna brotten som anses ha nyhetsvärde. Det vore illa om medierna i stället skulle mörka verkligheten som Brå tycks önska.

Skånskan

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt