tisdag 8 februari 2011

Tjetjensk separatiströrelse bakom självmordsattentat i Moskva

RYSSLAND För två veckor sen dödade en självmordsbombare 36 personer och skadade drygt 180 på Domodedovo-flygplatsen i Moskva och misstankarna riktades snabbt mot tjetjenska grupperingar. Och mycket riktigt har nu den forna tjetjenska separatiströrelsen officiellt tagit på sig dådet, med 46-årige Doku Umarov i spetsen, militant salafist (extremtolkningen av sunniislam).

- Denna specialoperation gjordes på mina order. Om Gud vill kommer fler sådana här insatser att göras i framtiden. Vi kommer att ha hundratals bröder som är redo att offra sig själva för att Guds vilja ska ske och Guds fiender bli hämnade. Jag visar Putin-regimen än en gång att vi kan genomföra sådana här insatser var och när vi vill, säger ledaren Doku Umarov i en film som lagts ut på separatisthemsidan Kavkaz Center.

Utspelet görs i en video upplagd på Kavkaz Center. I en tidigare video varnade Umarov för att fler terrordåd kommer att följa och att Ryssland har ett år av ”blod och tårar” framför sig.

Vad Umarov är ute efter är en självständig muslimsk stat i norra Kaukasus som skulle inkludera Tjetjenien, Dagestan, Ingusjetien och några intilliggande regioner. Han ser alla västländer som muslimers fiender och har kopplingar till al-Qaida.

Förra året tog han på sig såväl bombningen i Moskvas tunnelbana i mars som dödade 39 personer och bombningen av ett tåg på väg från Moskva till Sanktt Petersburg i november 2009.

Expressen · Russia Today · PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt