fredag 11 februari 2011

Ger mångkultur minskad tillit i samhället? Debatt i Filosofiska rummet, P1

Video:



Denna debatt om mångkulturen ur ett kritiskt perspektiv är något av en milstolpe och ännu ett tecken på att debattklimatet om vad som är tillåtet att diskutera håller på att förändras i Sverige. Diskussionerna som förs i detta program är sånt man i princip bara hört från Sverigedemokraterna tidigare. T.ex tas särrättigheter för muslimer upp och hur det påverkar medborgarna som inte tillhör denna grupp.

Detta ska ses i svallvågorna av Sverigedemokraternas riksdagsinträde hösten 2010. samt att de politiska ledarna i både Tyskland och Storbritannien (och nu även Frankrike) har dödförklarat mångkulturen.
Nu har även den första riksdagspolitikern (utöver SD) gjort detsamma. Det är moderaten Hanif Bali som under titeln "Begrav multikulturalismen en gång för alla" skrivit ett debattinlägg på Newsmill i ämnet.

http://www.newsmill.se/artikel/2011/0...


"Tillit och rättssäkerhet kan anses vara grundläggande byggstenar i ett fungerande, demokratiskt samhälle. Och Sverige ligger högt i internationella mätningar av tillit mellan människor. Nu visar ny amerikansk och brittisk samhällsforskning att graden av medborgares tillit kan påverkas negativt av invandring från andra kulturer. Men den behöver inte göra det.

Om det ligger något i den här forskningen, om Sverige är ett mångkulturellt - eller mångkulturalistiskt land och hur eventuella motsättningar mellan medborgaranda och mångkultur kan överbryggas, diskuteras i veckans Filosofiska rummet. Gäster socialantropologen Aje Carlbom vid Malmö högskola, religionshistorikern Anne Sofie Roald vid Malmö högskola och filosofen Per Bauhn, Linneuniversitetet. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.

Denna upplaga av Filosofiska rummet produceras av Lokatt Media i Malmö."

Sändes: 2011-02-06

Ursprungsartikel
Källa: MXCartoons YouTube Channel