tisdag 1 februari 2011

Egyptens kvinnor kräver förändring

EGYPTEN Även kvinnorna passar nu på att höja sina röster i de protester som just nu präglar Egypten. De vittnar om diskriminering och dagliga sexuella trakasserier i ett muslimskt land där kvinnans ställning är starkt underordnad mannen.

Mona Hanafi, 42, är en av de hundratusentals som protesterat mot president Mubarak för att få honom att avgå. Hon berättar om dagliga övergrepp av män på offentliga platser i Kairo, där hon bor och arbetar. Dessa förhållanden är något som Mona och hennes väninnor tvingats vänja sig vid i ett muslimskt, mansdominerat samhälle.

– Det går inte en dag utan jag utsätts för sexuella trakasserier. Män gnuggar sina könsorgan mot en på bussen, och ropar nedsättande kommentarer på gatan, säger Mona Hanafi till DN.se.

– Det har hänt flera av mina väninnor att män på bussen har tagit fram sina könsorgan och onanerat framför dem, helt öppet inför alla andra. Ingen säger något, fortsätter hon.

Enligt Mona är de dagliga kränkningarna ytterligare ett uttryck för det utbreda missnöjet i landet och nu resulterat i de massiva protesterna. En hög arbetslöshet gör att många män inte kan försörja sina familjer, i ett samhälle där normen säger att mannen ska stå för hushållets inkomster och kvinnorna till stora delar inte är önskvärda på arbetsmarknaden.

– Det är något som blivit mycket värre under senare år. Männens misslyckande har ökat i takt med att den sociala oron stigit, många av dem tar ut sin frustration på kvinnorna.

Trots ett förbud som infördes 2007 utövas fortfarande könsstympning på en stor skala. Enligt en rapport från Unicef från oktober 2010 har hela 91 procent av Egyptens kvinnor könsstympats.

– Det är fruktansvärda såväl fysiska som psykiska övergrepp som ger men för livet, och som upprätthåller de patriarkaliska maktstrukturerna. Förutom en lagändring i teorin har egyptiska myndigheter inte tagit några konkreta initiativ. Det krävs ett intensivt informationsarbete för att stoppa könsstympningen som är djupt kulturellt rotad, säger Elisabeth Löfgren vid människorättsorganisationen Amnesty till DN.se.

De flesta kvinnor är direkt beroende av sina män och medan en man har ovillkorlig rätt att skilja sig råder det motsatta för kvinnor.

– En förändring av attityder och normer går inte att åstadkomma genom lagar och regler. Det måste börja underifrån, människors medvetande kan bara påverkas av bättre utbildning. Först då kan vi få en bättre situation, för både kvinnor och män, säger Mona Hanafi.

Islam är Egyptens statsreligion och befolkningen utgörs av 90 procent muslimer.

DN

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt