tisdag 8 februari 2011

Boende med dygnet runt-service väntar flyktingpojkar

KRISTIANSTAD Nästa vecka väntas storbesök i Kristianstad – fyra afghanska ”pojkar” i de påstådda åldrarna 15-16-årsåldern ska inta det dygnet runt-bemannade boendet på Ängsvägen, där nysvenskarna ska förberedas för ett självständigt liv i det svenska samhället. Medan pengarna regnar över den nya tidens adel glöms våra äldre bort och tillåts ruttna på servicehus runtom i landet.

Rolf Beckman, VD för VoB Syd AB som tillhandahåller boendet och driver ett liknande i Eslöv, är lyrisk.

– De här ungdomarna är i allmänhet lätta att ha att göra med. Ofta är de mycket motiverade och kan bli en stor tillgång för det svenska samhället. Det är en utmaning för både oss och för Kristianstads kommun att ta tillvara detta, säger Beckman.

Processen för att förbereda killarna för sitt nya liv i Sverige beskrivs som en utmaning och enligt Beckman har vissa av dem varit på flykt i ett år innan de tagit sig hit, dessutom har de bott på ett så kallat transitboende i några månader innan deras asylprocess påbörjats.

De kan ha traumatiska upplevelser bakom sig som kräver professionell hjälp att bearbetas. Vissa har också förlorat kontakten med familj eller släktingar som de också behöver få hjälp med att återupprätta.

Och så är det språket.

– Vi hjälper dem också att förstå sitt eget land, för att kunna jämföra med det svenska samhället. Det handlar inte om att peka ut rätt eller fel, påpekar Rolf Beckman.

– Mer hur det fungerar, med rättsväsende, jämställdhet mellan män och kvinnor, politiskt system, demokratifrågor, historia och religion.

Vissa av dem är analfabeter medan andra kommer från ”bättre förhållanden” och kan engelska.

På det dygnet runt-bemannade boendet får pojkarna varsitt rum. Tre ungdomsassistenter, en samordnare och en verksamhetschef ser efter deras behov – vid behov kallas timanställda in. I integrationens namn har de även hjälp av gode män och juridiska ombud i respektive asylprocess.

Vad de övriga boende på hyreshuset på Ängsvägen tycker om det hela har ingen frågat dem om – först på onsdag ska de informeras. Det tycker inte Beckman är sent, med tanke på att inflyttning sker nästa vecka.

Men de kanske har synpunkter?

– Ja, men då har man väl det oavsett. Dessutom var det helt nyligen vi fick tillgång till lägenheten, säger Rolf Beckman.

Samtidigt, i Farsta i södra Stockholm:

Kristianstadsbladet · SVT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt