torsdag 10 februari 2011

Brå: Svenskar trygga invandrare otrygga

BRÅ En ny undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, där 14 000 personer intervjuats visar att svenskar känner sig allt tryggare, något som dock inte gäller alla grupper – var fjärde invandrare känner sig inte trygg.

Enligt undersökningen känner sig 15 procent otrygga då de är ute sent på kvällen i sitt bostadsområde, vilket är sex procentenheter färre jämfört med en liknande undersökning från 2005.

I gruppen födda utomlands uppger 24 procent att de känner sig otrygga.

Undersökningen visar även att invandrarna är den grupp som är mest utsatt för brott mot enskild person, 16 procent jämfört med 11 procent i hela befolkningen. Samma grupp har också lägre förtroende för rättsväsendet, 53 procent har stort förtroende jämfört med 61 procent i hela befolkningen.

Utredarna säger sig vara förvånade över att mediernas bild av brottsligheten inte stämmer överens med verkligheten.

– De personer som utsatts för brott är inte så många som medierna ger sken av. Medierna ger intrycket av att brottsligheten ökar, men vår undersökning visar att antalet personer som utsatts för brott ligger på en stabil nivå, säger Anna Frenzel, utredare vid Brå, till TT.

– Vi ser att otryggheten minskar. Det gäller inte bara för befolkningen i sin helhet, utan även för de utlandsfödda, säger Anna Frenzel.

Föga förvånande är skåningarna de som känner sig minst trygga. Motsatsen finns i Jämtland där endast åtta procent upplever samma sak.

I mångkulturella Alby, Fittja och Hallunda i södra Stockholm arbetar man ständigt med att minska brottsligheten och öka tryggheten.

– Vi försöker öka tryggheten hos människorna här men det är svårt att få de utlandsfödda att engagera sig i vårt arbete, exempelvis grannsamverkan. De vill gärna sköta sig själva. De har byggt upp ett eget mer slutet samhälle med nära kontakt med släkt och vänner, säger inspektör Mats Backström vid närpolisen i Botkyrka.

Enligt Backström kan invandrarnas sätt att leva mer för sig själva, och därigenom bli mer sårbara, förklara deras känsla av otrygghet. Dock tror han att befolkningen känner sig mer trygg nu än tidigare trots att brottsligheten är status quo.

Samtidigt, i en studio på SVT:

SvD · Brå

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt