tisdag 15 februari 2011

Ensamkommande med PUT ringde utlandet för 131 474 kr

ENSAMKOMMANDE I Kalmarregionen finns det två boenden för ensamkommande. Det ena är en gammal prästgård i Påryd som heter Villa Ossian, som invigdes i maj 2007. Boendet har åtta platser. Där placeras de asylsökande tills dess att de fått PUT eller besked om avslag. När Migrationsverket beviljar permanent uppehållstillstånd, PUT, flyttar de ensamkommande oftast från Ossian och då placeras nya asylsökande på Ossian. Det andra heter Horisont och är en korridor i gamla Stensöskolan i centrala Kalmar. Där placeras de som fått PUT.

Migrationsverket har en sammanställning om ensamkommande. Detta skriver man angående åldrarna:

Huvuddelen av de barn som söker asyl i Sverige är mellan 15 och 17 år. Om den asylsökande saknar identitetshandlingar kan det uppstå oklarheter om hans eller hennes ålder stämmer. Oavsett om en asylsökande är barn eller vuxen ska hans eller hennes skyddsskäl prövas. Om det visar sig att en person är i behov av skydd har åldern ingen betydelse.Däremot spelar åldern roll i flera andra sammanhang, exempelvis när det gäller mottagande och återvändande. Ett barn har i egenskap av barn särskilda rättigheter i Sverige. Ensamkommande barn får ett helt annat stöd under sin asyltid än vuxna. Det handlar t.ex. om god man, boende, och social samvaro med andra ungdomar. I det fall ett ensamkommande barn saknar skyddsskäl och därför ska lämna landet krävs det ett särskilt mottagande av barnet i hemlandet.

Det är den asylsökandes ansvar att göra sin identitet sannolik. Det kan göras bland annat genom att den sökande visar upp olika former av id-handlingar. Många saknar dock giltiga dokument, unga asylsökande kan komma från länder som inte utfärdar id-handlingar till sina medborgare. En ung person kan av olika skäl uppge en högre eller lägre ålder än sin egentliga. Migrationsverkets tjänstemän ska bedöma om den ålder som en ung person uppger verkar sannolik. Finns det handlingar som styrker den ålder som en ung asylsökande uppger underlättas arbetet.

Åldersbedömningar sker genom ett eller flera åldersorienterade samtal med den sökande. Migrationsverket kan ta in uppgifter om åldersobservationer från god man, personal från barnets boende eller skola. I undantagsfall erbjuder Migrationsverket ett barn möjligheten att styrka sin ålder genom en medicinsk bedömning. Den är frivillig och är ett komplement till de åldersorienterade samtalen. Blir slutsatsen att den unge är 18 år eller äldre görs en åldersuppskrivning. En ålderuppskrivning är inget förvaltningsrättsligt beslut och kan därför inte överklagas. Därför görs bedömningen till sökandens fördel om Migrationsverket anser att åldern förefaller tveksam. Migrationsverket ändrar åldern uppåt i uppskattningsvis fem procent av de ärenden där den sökande uppger sig vara under 18 år.

PDF

Villa Ossian

Det är migrationsverket i Malmö som utreder asylansökningarna. Personalen på migrationsverket kommer inte till Kalmar för att möta de ensamkommande som utreds. Om kontakter mellan ensamkommande och migrationsverket behövs, får de ensamkommande bege sig till Malmö.

När en ungdom kommer till Villa Ossian har HVB-hemmet utsett två kontaktpersoner för den unge. Kontaktpers-onernas uppgifter är att primärt ansvara för kontakterna med den unge och att tillsammans med den unge vara en resurs i kontakterna med andra samarbetspartner exempelvis skola eller sjukvård. Kontaktpersonerna och den unge, deltar vid behov, i möten med lärare, elevvårdspersonal och rektor. En gång i månaden hålls vanligen överläggning med skolan.

Tillsammans med den unge upprättas genomförandeplaner. Det är introduktionshandläggaren från invandrarservice som ansvarar för att planerna upprättas. På Villa Ossian bor ungdomarna två och två och där finns 8 årsarbetare. Där arbetar lärare, socionomer och socialpedagoger. Dessutom finns en föreståndare och en biträdande föreståndare. Föreståndaren och den biträdande föreståndaren är tillika chefer för HVB-hemmet Horisont. Förutom ungdomarnas skolgång deltar de i olika lokala föreningars evenemang i som träning i fotboll, simning, boxning eller gå på gym. På Villa Ossian finns det möjligheter till att spela bordtennis. En del av personalens uppgifter har också utvecklats till att utgöra ett stöd i läxläsningen.

Stökigt

Periodvis kan stressnivån vara hög hos de ungdomar som väntar på migrationsverkets beslut om asyl. Det händer att en del unga utvecklar ett självdestruktivt beteende och på grund av detta behöver kontakt med sjukvården, såväl den somatiska som den psykiatriska. I enstaka fall har polis kallats till Villa Ossian för att ingripa vid akuta frustrationstillstånd som lett till att inredning har förstörts. Polisen har små möjligheter göra några kraftigare ingripanden på grund av ungdomens ålder.

Ersättningar

Migrationsverket ersätter kommunen med 1900 kronor per ensamkommande per dygn. Detta ger 15 200 kronor/dygn eller ca 460 000 kronor/månad eller ca 5,5 miljoner kronor/år.

Därutöver får man bidrag om ca 60 000 kronor för varje person som går i grundskolan eller gymnasiet enligt Migrationsverkets regler. Plus att det finns möjlighet att söka mer pengar för ”extra kostnader”. (8 * 60 000 = 480 000 kronor/år). Vilket ger en kostnad om ca 6 miljoner kronor/år för bara Villa Ossian.

2008 sköt Migrationsverket till med en halv miljon extra.

Migrationsverket utbetalar 24 kronor om dagen till de asylsökande. Denna ersättning ska bland annat räcka till kläder. För ungdomar som har fått uppehållstillstånd men bor kvar på Villa Ossian erhåller fickpengar på 1 691 kronor i månaden.

Celebert besök

När flyktingförläggningen öppnade 2007 i Påryd fanns en hel del som var skeptiska. Men våren 2010 lyftes Villa Ossian upp som ett föredöme – av migrationsminister Tobias Billström (M), som då besökte villan. Han sa bland annat:

– Det är viktigt att jag som statsråd på plats får se hur det fungerar, för att sedan få fler kommuner att ta ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

– Här verkar ungdomarna få en möjlighet att snabbt lära känna svenska samhället, medan deras asylansökan blir prövad. En fördel med en mindre ort som Påryd är att flyktingbarnen snabbt får bra kontakter i samhället. De blir någon. Om jag jämför med Malmö där jag själv kommer från, där de lätt reduceras till ett nummer.

– Den entusiasm personalen bär med sig tror jag är A och O för en bra verksamhet. Det är viktigt att visa att det finns glädje, jag tror att vi varit dåliga på det i Sverige tidigare.

Pia Meurling, handledare, fyllde i:

– I början fanns väl farhågor här i Påryd, men det har ju blivit lugnare än när villan var vandrarhem. Man förstår nog att det här gagnar byn, bland annat tack vare att verksamheten kräver en del inköp.

Pia Meurling avslöjade även att de ensamkommande hade en helt annan bild av Sverige som inte stämmer, och Pia menade att det skulle gagna alla boenden om den bilden stämde helt eller åtminstone bättre.

Billström:

- Framför allt är de inte beredda på att först lära sig språket och sedan skaffa sig flera års utbildning innan de kan börja jobba. För jobba vill de, det är få som kommer hit och tror att de ska få bidrag.

– De vet att vägen in i Sverige stavas arbete. Men vad de inte är beredda på är att vägen till arbete tar sin tid. De flesta vill börja arbeta och tjäna pengar så fort som möjligt, där är inte beredda på att det kommer ta en fem, sex år innan de lärt sig språket och fått utbildning.

Kritiken

Det tog dock inte lång tid efter Billströms applåderande förrän Villa Ossian fick kritik, nu av Socialstyrelsen. I januari 2011 la man fram sin kravlista på åtgärder. Bristerna i säkerheten upptäckte Socialstyrelsen vid ett planerat tillsynsbesök i december.

De åtta ensamkommande som bor i Villa Ossian delar rum två och två. Det finns inte heller någon möjlighet att dra sig undan och få vara för sig själv på boendet, något som Socialstyrelsen anser är nödvändigt. Vid flera tillfällen har det uppstått konflikter mellan ungdomarna på rummen. Flera har klagat hos personalen på att de störs av sin rumskamrat.

Personalen anser att de har svårt att överblicka och ha kontroll över vad som sker i sovrummen. En av de intervjuade ungdomarna vittnade om att han känt sig rädd vid några tillfällen. Ungdomarna har intygat att det också förekommer våldsamheter och andra typer av incidenter på boendet. De flesta incidenter har skett på kvälls- och nattetid varför fler anställda är på plats dessa tider. Men eftersom de placerade ungdomarna skiftar, ser behoven olika ut över tid.

Socialstyrelsen anser att det är viktigt att ungdomarna, inte minst ur säkerhetssynpunkt, har tillgång till ett eget rum. Senast till augusti i år måste Villa Ossian kunna erbjuda ungdomarna egna rum, annars kan Socialstyrelsen komma att utfärda ett föreläggande eller vite. Socialstyrelsen granskade också personalens utbildning och kompetens, in- och utskrivningar, barnens möjlighet till delaktighet och barnens förtroende för personalen. På dessa punkter godkändes verksamheten.

Telefonräkningarna

Något man missade att nämna för Tobias Billström var telefonräkningarna. PI kom över kommunens revision av en slump och vi tror inte någon blogg eller forum tagit upp detta innan.

Som ni vet anger alla dessa ensamkommande att deras släkt är döda eller att lilla mamma med stora börsen skickat iväg sonen över halva klotet. Väl installerad på Villa Ossian har dessa ensamkommande inte haft några svårigheter att ringa den döda släkten eller lilla mamma. Kommunens revisorer fick larm om detta och gjorde en undersökning 2010 tillsammans med presenterade telefonlistor för år 2008 och 2009.

Man skrev följande:

Telefonräkning 2008

Utlandet: 27 534 kronor
Sverige: 6 173 kronor

Telefonräkning 2009

Utlandet: 21 241 kronor
Sverige: 2 163 kronor

Horisont

Som vi nämnde inledningsvis placeras alla de som fått PUT på Horisont eller i eget boende. Då får man försörjnings-stöd på 3 680 kronor per månad. Från studiestödet dras studiebidraget. Kostnaderna för försörjningsstödet belastar det bidrag som kommunen får från migrationsverket.

Men även här har man ringt, och det rejält. På Horisont finns en personaltelefon som de boende får använda för myndighetssamtal under överinseende av personalen. Eftersom alla har uppehållstillstånd ska övriga telefonkos-tnader täckas av den inkomst de har. Personaltelefonen, som finns på kontoret, är numera spärrad för utlands-samtal. Enligt genomgångna fakturor har Horisont inte haft nagra kostnader för utlandssamtal under år 2009. Men väl föregående år.

Telefonräkning 2008

De totala telefonkostnadema för Horisont under 2008 var 148 566 kr enligt en rapport från ekonomisystemet. Av dessa kostnader härrörde 131 474 kr från samtal till utlandet fördelade på fem fakturor. Fakturorna avsåg tre olika mobiltelefonabonnemang.

Länkar

Kommunens informationshäfte om Villa Ossian och Horisont
Migrationsverket om ensamkommande

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt