tisdag 4 oktober 2011

Danska s-regeringen sviker om gränskontroller

GRÄNSKONTROLLER/DANMARK Den nya s-ledda regeringen i Danmark aviserar som en del av regeringsförklaringen att man tänker riva upp beslutet om utökade gränskontroller mot Sverige och Tyskland som den förra borgerliga regeringen och Dansk Folkeparti fattade före valet. Det är ett olyckligt beslut och dessutom ett vanskligt sådant som mycket väl kan vara den första spiken i kistan för den bräckliga och svaga regeringskoalitionen.

I en avsiktsförklaring lika fylld av floskler som vi är vana vid från Sverige säger den danska regeringen att man effektivt vill bekämpa den gränsöverskridande kriminaliteten, men inom Schengen-samarbetet. Problemet är bara att någon effektiv bekämpning av gränsöverskridande brottslighet inte är möjlig utan utökade gränskontroller.

S-regeringen regerar på ett svagt mandat. Socialdemokraterna backade t o m i valet. Utspelet är dessutom främst en eftergift åt de mindre samarbetspartierna och risken är att Helle Thorning Schmidt genom detta beslut stöter sig med en mycket stor del av de danska väljarna, också många det egna partiets och hon därmed försvagar sin ställning ytterligare. För danskarna är det förstås också ett illavarslande besked men en välkommen present för den organiserade brottsligheten och de illegala migranterna.

Beskedet lär väcka debatt i både Danmark och Sverige och vi får säkert anledning att återkomma i frågan – inte minst för att tillrättalägga alla dumheter gammelmedia nu kommer att skriva om Danmarks kursändring för att inte tala om EU-kommissionär Cecilia Malmström som hotat Danmark med strafflagstiftning om man inte viker ned sig.

DN

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt