fredag 21 oktober 2011

Schweiziska Folkpartiet väntas få flest röster

SCHWEIZ På söndag är det parlamentsval i Schweiz, och enligt opinionsundersökningarna leder det invandringskritiska partiet SVP (Schweiziska Folkpartiet). SR har idag ett inslag om det schweiziska valet där de intervjuar en politisk analytiker vid Zürichs universitet om hur SVP blev det största partiet och vad det har fått för effekter.

Analytikern menar att det beror på att SVP har en stark lokal förankring bland folket och att partiets historik är fri från skandaler. Dessutom har SVP haft inflytande på övriga partier som lett till att dessa i allt högre grad har anammat en mer kritisk syn på invandringsfrågan. Invandringspolitiken står även i fokus i det stundande valet. En annan viktig aspekt av SVP och dess framgångar som inte tas upp i SR, är det schweiziska debattklimatet som i jämförelse med det svenska är mycket mer tolerant.

Tidigare skrev PI om att SVP startat en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om en begränsning av invandringen till landet, och de har nu fått ihop det antal namnunderskrifter som krävs.

SR

Relaterat

Förslag vill begränsa invandring till Schweiz

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt